Археолошкиот музеј дел од програмата на првиот фестивал на детска креативност Трамболини, организирана од Детски културен центар “Карпош”

"Во Aрхеолошкиот музеј во Скопје, се одржа работилница на која им беше дадена можност на децата да станат вистински мали археолози. Работилницата е дел од програмата на првиот фестивал на…

Коментарите се исклучени на Археолошкиот музеј дел од програмата на првиот фестивал на детска креативност Трамболини, организирана од Детски културен центар “Карпош”

Десет експонати преку тактилни слики со Брајово писмо дел од изложбениот простор на Археолошкиот музеј

  Ни претставува големо задоволство што официјално можеме да го промовираме и останатиот реализиран дел од првиот чекор од проектот “Пристапен музеј” поддржан од Балканската музејска мрежа кој неодамна го…

Коментарите се исклучени на Десет експонати преку тактилни слики со Брајово писмо дел од изложбениот простор на Археолошкиот музеј

Изложба „Културното богатство во марките на Македонска пошта – археологија“

Една од работите кои ни недостасуваат од начинот на живот во 90 тите години се и поштенските марки кои се од особено значење. Тие нe' потсетуваат на времињата кога животот…

Коментарите се исклучени на Изложба „Културното богатство во марките на Македонска пошта – археологија“

Интернационален ден на музеите

Интернационалниот ден на музеите веќе 43 години, започнувајќи од 1977 год, се слави на 18-ти мај со цел подигнување на свеста дека музеите се најзначајни во културната размена и презентирање…

Коментарите се исклучени на Интернационален ден на музеите

#МузејскаЕдукација преку #Цртежи

👭👬Драги родители, во овие денови на изолација за #СедиДома на децата им се потребни најразлични едукативни активности. Затоа Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија од 13.04.2020 (понеделник) започнува со проектот 👉 #МузејскаЕдукација преку…

Коментарите се исклучени на #МузејскаЕдукација преку #Цртежи

Домашни и странски посетители на Музејската збирка во Кочани

Музејската збирка во Кочани ја продолжува соработката со средните и основните училишта во градот, како и со привлекување на странски посетители. Во тековниот месец беа организирани две посети на постојаната…

Коментарите се исклучени на Домашни и странски посетители на Музејската збирка во Кочани

Потпишан меморандум за соработка со НАИМ при БАН, Софија, Бугарија

Денес, кустосите советници м-р Перо Арџанлиев и д-р Александра Папазовска како претставници на Археолошкиот музеј на РСМ потпишаа меморандум за соработка со д-р Христо Попов, директорот на Националниот Археолошки институт…

Коментарите се исклучени на Потпишан меморандум за соработка со НАИМ при БАН, Софија, Бугарија

Одбележување на 95 години од основање на Археолошкиот музеј

Денес, Археолошкиот музеј го одбележа јубилејот 95 години од неговото основање. Пред многубројните гости се обратија директорката на Археолошкиот музеј, д-р Славица Бабамова, проф. д-р Коста Балабанов, проф. д-р Елеонора…

Коментарите се исклучени на Одбележување на 95 години од основање на Археолошкиот музеј

“Недела на археологија” и денес се одбележа со едукативна работилница

Манифестацијата "Недела на археологија" и денес ја одбележавме со одржување на креативна работилница за дечињата од центарот Савант ❤️ #МузејЗаСите

Коментарите се исклучени на “Недела на археологија” и денес се одбележа со едукативна работилница

Изложба и видео презентација за Градиште, Неготино

На 25.12.2019 (среда) во 12 часот во конференциската сала на Археолошкиот музеј ќе се одржи презентација на резултатите од истражувањата на Градиште, Неготино - Антигонеа преку изложба и видео презентација.…

Коментарите се исклучени на Изложба и видео презентација за Градиште, Неготино