Започна реализацијата на македонско – чешкиот истражувачки проект

Започна реализацијата на македонско – чешкиот истражувачки проект насловен: “Погранични студии. Истражување на идентитетот и културните контакти во пограничната област на античка Македонија (Охридско езеро)” Овој меѓународен археолошки проект е соработка помеѓу Археолошкиот музеј во Скопје и Карловиот универзитет во Прага. Главна цел е да се овозможи археолошко и архитектонско истражување и развој на општините […]

95 години Археолошки музеј

1 април 1924 година е датумот на втемелувањето на музејската дејност во Македонија. Собирањето на предметите од античкиот и од средновековниот период започнало во 1919 година, а пет години подоцна бил оформен тогашниот Музеј на Вардарската Бановина како прва музејска институција и бил сместен во Куршумли ан во Старата скопска чаршија. Подоцна преименуван во Музеј […]

Отворена изложбата “100 години Требениште”

Вчеравечер во Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија се отвори долгонајавуваната изложба “100 години Требениште” Изложбата беше отворена од Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, г-дин Зоран Заев како покровител на овој настан, а свои обраќања имаа и директорот на Археолошкиот музеј во Скопје, г-дин Горан Санев, директорката на Народниот музеј во Белград, г-а […]

Прес-конференција и промоција на каталогот “100 години Требениште”

Денес во Археолошкиот музеј се одржа прес-конференција и промоција на ексклузивниот каталог за изложбата “100 години Требениште”. По две години интензивни преговори и подготовки за одбележувањето на 100 годишнината од откривањето на некрополата на локалитетот Требениште, ни претставува особена чест и задоволство да објавиме дека оваа изложба која е од особено значење во археологијата, не […]

Отворање на изложбата ”Црвен петел, црна кокошка – култови на плодноста: обреди, обичаи и верувања” во Етнографскиот музеј на Загреб, Хрватска (07.02 – 07.04.2019)

Изложбата  “Црвен петел, црна кокошка – култови на плодноста: обреди, обичаи и верувања“ е подготвена од Музејот на Македонија и Археолошкиот музеј од Скопје, и презентира еден мал дел од култовите на плодноста кои се практикувале на територијата на Македонија од предисторијата до денес. Култовите и обредите на плодност се претставени преку разни форми на […]

Одржана четвртата конференција “Неолитот…

Одржана четвртата конференција “Неолитот во Македонија” На четвртата конференција “Неолитот во Македонија” одржана на 12 ти и 13 ти декември во Археолошкиот музеј на Македонија, во чест на истакнатиот археолог Восилав Санев, беа изложени 15 реферати презентирани од македонски, српски, бугарски, грчки , италијански , британски и шпански археолози кои говореа за најновите сознанија поврзани […]

Отворање на изложбата “40 години од првите археолошки…

Отворање на изложбата “40 години од првите археолошки истражувања на локалитетот Тумба Маџари” Манифестацијата “Недела на археологијата” која се реализира петта година по ред и постепено прераснува во традиционален настан на Археолошкиот музеј, започна со денешното отворање на изложбата “40 години од првите археолошки истражувања на локалитетот Тумба Маџари”. Изложбата ќе биде отворена за посетителите […]

Покана за отворање на изложбата „40 години од првите археолошки…

Покана за отворање на изложбата „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари во Скопје” НУ Археолошки музеј на Македонија на 11.декември 2018 година, во 13.30 часот, Ве поканува на отворање на изложбата „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари во Скопје”. Со оваа изложба воедно се одбележуваат […]

10 ГОДИНИ ОД ИЗГРАДБАТА НА НЕОЛИТСКОТО СЕЛО ВО ТУМБА МАЏАРИ

Потребата за ревитализација на археолошкиот локалитет Тумба Маџари, а особено развивањето на чувството за грижа и валоризација за најстарите културни достигнувања на нашите предци кај пошироката јавност,  ја создаде идејата за изградба на Неолитското село, како музеј под отворено небо. Со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија и Општина Гази Баба, а во […]

Отворање на археолошката изложба “Некрополите на Мали…

Отворање на археолошката изложба “Некрополите на Мали Дол” во музеј на Град Неготино Денес, во музејот на Град Неготино се одржа отворањето на изложбата “Некрополите на Мали Дол”. Изложбата ја отвори Драгица Чекорова, дирекорката на музејот на Град Неготино и м-р Горан Санев, директор на археолошкиот музеј на Македонија , промотор на изложбата е проф. […]