Потпишан договорот со Националниот Археолошки Институт и Музеј на Софија, Р.Бугарија за јубилејната изложба “100 години Требениште”

Денеска во кабинетот на Димитар Брачков, градоначалник на Петрич, директорот на Aрхеолошкиот Mузеј на Македонија м-р Горан Санев и директорот на Националниот Археолошки Институт и Музеј при Бугарската Академија на…

Коментарите се исклучени на Потпишан договорот со Националниот Археолошки Институт и Музеј на Софија, Р.Бугарија за јубилејната изложба “100 години Требениште”

Захи Хавас во посета на Археолошкиот музеј на Македонија

Денеска светски познатиот археолог Д-р Захи Хавас во рамки на регионалната посета , а по повод празнувањето на Денот на Балканските Египќани заедно со М-р Нурелдин Мухамед Ахмед Мамуд ЕлТамиму,…

Коментарите се исклучени на Захи Хавас во посета на Археолошкиот музеј на Македонија

Денот на Египќаните со гости од Египет, Захи Хавас, познатиот археолог доаѓа во Скопје

На 21 јуни во рамките на регионалната посета, а по повод на празнувањето на Денот на балканските Египќани (24 јуни), во посета на Република Македонија ќе дојдат д-р Захи Хавас…

Коментарите се исклучени на Денот на Египќаните со гости од Египет, Захи Хавас, познатиот археолог доаѓа во Скопје

АРХЕО ПАРК БРАЗДА

Одбележување на Европската година на културно наследство во Архео Паркот Бразда Проектот: “Промоција на владетелската гробница на археолошкиот локалитет Градиште -Бразда” на Институтот за Археолошки Истражувања е еден од 12-те…

Коментарите се исклучени на АРХЕО ПАРК БРАЗДА

Тркалезна маса под наслов „Што е музеј? – нова музејска дефиниција“

На 24.05.2018 година (четврток) со почеток во 10 часот, во НУ Археолошки музеј на Македонија, ќе се одржи Тркалезна маса под наслов „Што е музеј? - нова музејска дефиниција“. Организатори…

Коментарите се исклучени на Тркалезна маса под наслов „Што е музеј? – нова музејска дефиниција“

Јапонско традиционално плетење со конец- Кумихимо

Предавање за Јапонско традиционално плетење со конец- Кумихимо Амбасадата на Јапонија во соработка со г-а Хоко Токоро организира предавање за Кумихимо – Јапонско традиционало плетење со свилен конец. Предавањето ќе…

Коментарите се исклучени на Јапонско традиционално плетење со конец- Кумихимо

Одбележани два јубилеја во Тумба Маџари

На 8-мата културна манифестација „Големата Мајка“, одржана на 12.05.2018, се одбележаа два големи јубилиеја, 40 години од првите археолошки ископувања на археолошкиот локалитет Тумба Маџари, Скопје и 10 години од…

Коментарите се исклучени на Одбележани два јубилеја во Тумба Маџари

МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА

На 14.05.2018 год., меморандум за соработка потпишаа НУ Археолошки музеј на Македонија и Јавната научна установа Институт за старословенска култура – Прилеп. Директорите најавија дека во план се неколку големи…

Коментарите се исклучени на МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА

Промоција на зборник во сеќавање на д-р Драгиша Здравковски

Во НУ Археолошки Музеј на Македонија, во конференциската сала, на 11.05.2018 г., во 13.00 ч., ќе се одржи промоција на зборникот “DRAGIŠA ZDRAVKOVSKI - IN MEMORIAM - Cultural Manifestations during…

Коментарите се исклучени на Промоција на зборник во сеќавање на д-р Драгиша Здравковски