Видео: Од парче глина до фигурина

Фигурините кои прикажуваат женско тело декорирано со врежани симболи, претставуваат една од највпечатливите карактеристики на енеолитот. Во денешното видео ќе се запознаете со техниките на рачната изработка и целиот процес…

Коментарите се исклучени на Видео: Од парче глина до фигурина

Еден од најдобрите портрети од високата ренесанса – Портретот на Балдазаре Кастиљоне

Еден од најдобрите портрети од високата ренесанса кое ќе ужива голема популарност долги години е портретот на Балдазаре Кастиљоне. Неговото влијание ќе се почувствува во делата на еминентни уметници како:…

Коментарите се исклучени на Еден од најдобрите портрети од високата ренесанса – Портретот на Балдазаре Кастиљоне

Портретот на Томазо Ингирами се смета дека е прва слика во која Рафаело внел движење

Томазо бил ренесансен хуманист, оратор, образован човек и претставник на римската интелектуална елита. Од мал е воспитуван во дворот на Лоренцо Медичи кој веднаш го препознава неговиот потенцијал и го…

Коментарите се исклучени на Портретот на Томазо Ингирами се смета дека е прва слика во која Рафаело внел движење

Приказната на Ањоло Дони и Мадалена Строци

Во  1504 година еден настан ќе ги раздвижи духовите во уметничкиот свет во Фиренца. Тоа е свадбата на двајца  претставници на  богати фирентински фамилии: Ањоло Дони и Мадалена Строци. Ќе…

Коментарите се исклучени на Приказната на Ањоло Дони и Мадалена Строци

Дамата со еднорог

Дамата со еднорог е дело кое привлекува особено внимание и самата историја на оваа слика е доста интересна. Имено во 1934 - 1936 г. се врши конзервација на една слика…

Коментарите се исклучени на Дамата со еднорог

Портрет на младич со јаболко

На Портретот на младич со јаболко е прикажан убаво облечен младич (тинејџер) кој во десната рака држи јаболко. Се претпоставува дека се работи за член на дворот од Урбино, најверојатно …

Коментарите се исклучени на Портрет на младич со јаболко

Љубовната приказна на Рафаело и Форнарина

Денес ќе зборуваме за два интересни лика од оваа изложба, ликови кои ќе инспирираат во следните векови голем број сликари, поети и музичари како резултат на нивната бурна љубовна врска.…

Коментарите се исклучени на Љубовната приказна на Рафаело и Форнарина

Елизабета Гонзага, една од најважните фигури во културниот живот во ренесансата

Елизабета Гонзага била една од најважните фигури во културниот живот на тоа време. Вљубеник во уметноста и литературата, протагонист во ,,Книгата на дворјаните” од Балтазаре Кастиљоне каде таа е персонификација…

Коментарите се исклучени на Елизабета Гонзага, една од најважните фигури во културниот живот во ренесансата

Животот и делото на Рафаело Санти

Кога ќе се спомене зборот ренесанса секогаш прво на ум ни доаѓаат три големи имиња, три великани: Микеланџело Буонароти, Леонардо да Винчи и Рафаело Санти. Уметници кои го задолжија светот…

Коментарите се исклучени на Животот и делото на Рафаело Санти

Ренесанса

По повод претстојната изложба на која ќе бидат изложени дел од многуте слики на ренесансниот уметник Рафаело Санти, денешната објава ја посветуваме на ренесансата. Ренесансата како еден културолошки феномен, проткајан…

Коментарите се исклучени на Ренесанса