Самуел Жбогар во посета на “100 години Требениште”

Амбасадорот на Европската Унија во Република Северна Македонија и поранешен министер за надворешни работи во Словенија, Самуел Жбогар денес ја посети ексклузивната изложба "100 години Требениште". Директорот на Археолошкиот музеј,…

Коментарите се исклучени на Самуел Жбогар во посета на “100 години Требениште”

Едукативна работилница за деца

Едукативниот центар Bright Kids кој е познат како центар за едуцирање и поттикнување на креативноста и имагинацијата на дечињата, денеска го одржа својот креативен час во нашата опремена археолошка едукативна…

Коментарите се исклучени на Едукативна работилница за деца

Ексклузивни изложби во тек

Во Археолошкиот музеј се во тек двете ексклузивни изложби "100 години Требениште" и "Великата степа: Историја и култура" која е дел од проектот "Процесијата на Златниот човек низ музеите ширум…

Коментарите се исклучени на Ексклузивни изложби во тек

ЗЛАТНИОТ ЧОВЕК – КАЗАХСТАНСКИОТ ТУТАНКАМОН ИЗЛОЖЕН ВО АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Синоќа во НУ Археолошки музеј на Република Северна Македонија свечено беше отворена изложбата „Великата степа: историја и култура“ на Националниот музеј на Република Казахстан, како дел од проектот „Патувањето на…

Коментарите се исклучени на ЗЛАТНИОТ ЧОВЕК – КАЗАХСТАНСКИОТ ТУТАНКАМОН ИЗЛОЖЕН ВО АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Прес-конференција и предавање

Денес, во Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија се одржа прес-конференција по повод утрешното отворање на ексклузивната гостувачка изложба  “Големата степа: историја и култура”која е во рамките на проектот “Процесијата на Златниот…

Коментарите се исклучени на Прес-конференција и предавање

„Златниот човек“ од Казахстан во Археолошкиот музеј во Скопјe

На 11 јули во Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија во Скопје ќе биде отворена ексклузивна изложба од Националниот музеј на Република Казахстан, од Нур-Султан, насловена „Патувањето на Златниот човек…

Коментарите се исклучени на „Златниот човек“ од Казахстан во Археолошкиот музеј во Скопјe

Едукативна работилница во Неолитското село, Тумба Маџари

Денес, во Музејот под отворено небо - Неолитското село Тумба Маџари се одржа едукативна работилница со лицата од ЈЗУ“Универзитетска клиника за психијатрија”, Скопје На оваа едукативна и креативна работилница лицата…

Коментарите се исклучени на Едукативна работилница во Неолитското село, Тумба Маџари

Музејот ги отвори вратите за кучињата придружници

Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија од денес ги отвора своите врати за кучиња придружници на лицата со попреченост. Како општествено одговорна институција којa прва меѓу музеите во нашата држава…

Коментарите се исклучени на Музејот ги отвори вратите за кучињата придружници

Одбележување на интернационалниот ден на музеите

Во рамките на двата исклучително значајни јубилеја – 100 години од откривањето на некрополата во Требениште и 95 години од основањето на Археолошкиот музеј, а по повод одбележувањето на интернационалниот…

Коментарите се исклучени на Одбележување на интернационалниот ден на музеите

95 години Археолошки музеј

1 април 1924 година е датумот на втемелувањето на музејската дејност во Македонија. Собирањето на предметите од античкиот и од средновековниот период започнало во 1919 година, а пет години подоцна…

Коментарите се исклучени на 95 години Археолошки музеј