• Историјат


  • Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија презентира движно културно наследство, поточно околу 7.000 археолошки предмети откривани со археолошки истражувања на целата територија на државата во текот на изминатите 93 години и претставува најзначајна и најстара музејска установа во Македонија.Посетителите може да уживаат во артефактите изложени во одделите за: праисториска археологија, античка археологија, средовековна археологија, нумизматика, антропологија и лапидариум.

    Повеќе

Тумба Маџари

Големо Градиште - Коњух

Архео Парк Бразда

Куршумли Ан

Требениште

Настани


Откриено исклучително погребување на лок. Гимбабица

Откриено исклучително погребување во третата сезона од систематските археолошки истражувања на античкиот локалитет Гимбабица, кој е повторно актуелизиран после 65 години. 👇 Во 1953 година по стручен увид на археологот Васил Лахтов кај месноста Гимбабица во близина на селото Избишта биле откриени остатоци од неколку гробови кои датираат од 3 век. Точно лоциран и хронолошки […]

Посејдон, богот на морето #MuseumMonday

Во денешниот #MuseumMonday ви претставуваме појасна тока со претстава на богот на морето Посејдон, датирана од крајот на 4 век пр.н.е. пронајдена на локалитетот Орманков гроб, с. Тремник, Општина Неготино. 👇 Кога светот се поделил на три дела на Посејдон му припаднало морето, на неговиот брат Зевс му припаднале земјата и небото, а на Ад подземјето. Веднаш […]

#WorldChildrensDay

Археолошкиот музеј и оваа година е осветлен во сина боја давајќи поддршка за најважниот ден во годината на УНИЦЕФ, 20 ти ноември 👉#СветскиотДенНаДетето #ReimagineEducation #WorldChildrensDay 

Археолошкиот музеј дел од COME-IN мрежата

Археолошкиот музеј е прв музеј во Северна Македонија кој доби COME-IN етика која означува валоризирање и доближување на културното наследство до лицата со попреченост правејќи го музејот достапен за сите. И останатите избрани музеи од Австрија, Бангладеш, Хрватска, Италија, Полска, Португалија и Словенија официјално стануваат дел од мрежата COME-IN заедно со 7-те партнери музеи на […]

Бронзена светилка од Стоби #MuseumMonday

Светлината и светилката како нејзин извор, се неопходен елемент на човековото опстојување во секојдневниот живот од раѓањето до смртта. Според Хераклитовиот материјализам, праоснова на сите предмети и појави во светот е огнот, така што и животот е сфатен врз основа на огнениот принцип. Светилката ја внесува светлината во секојдневието, во домот, во обредите. Затоа светлоста […]

Одржан состанок со најстариот италијански технички универзитет

Ни претставува чест и задоволство што нашата заложба за лицата со попреченост е препознаена од најстариот италијански технички универзитет Politecnico di Torino кој постои од 1895 година и е во фаза на истражување за пристапноста и инклузивноста во археолошките музеи и археолошките локалитети во Европа. Денес на нивно барање се одржа виртуелен состанок со дел […]

Завршени се овогодинешните палеолитски истражувања во пештерата Голема Пешт кај с. Здуње

Завршени се овогодинешните палеолитски истражувања во пештерата Голема Пешт кај с. Здуње. #MuseumMonday 👇 Пештерата припаѓа на типот едноставни и суви пештери и истата се истражува 11 години од 1999. Има само една сала која е долга 31 метар, широка 18,5 метри и мало плато. Местоположбата ѝ овозможува добра прегледност кон околината и вештачкото езеро Козјак. […]

Започнати археолошки aктивности на Стакина чешма во Валандово, локалитет истражуван уште од 1987 год.

#MuseumMondaу Локалитет Стакина чешма во Валандово е евидентиран со археолошките рекогносцирања од страна на Археолошкиот музеј и заштитните археолошки истражувања од страна на РЗЗСК од Скопје во седумдесетите и осумдесетите години. Во тој период делумно се истражени четири простории со подни мозаици. Од 1987 год, Музејот на Македонија под раководство на Мила Шурбаноска започнува со […]

Наскоро


Протокол за посета на музејот

Археолошкиот музеј од утре 👉 вторник, 21.07.2020, ги отвoра своите врати за посетителите согласно препораките и новиот протокол за посета на музеј🏛️ 👇 😷 Носењето маска е задолжително во текот на целата посета 🤲 Задолжително дезинфицирање на рацете пред влегување во музејот 👤 👤 Одржување дистанца од 1,5 до 2 метри пред билетара, како и во поставката 💳 Препорачуваме бесконтактно плаќање […]

[museumwp_clients display_style=”grid”]