Синија, XIX век

Синија или тепсија изработена од бакар, а прекриена (калаисана) со калај. Калајот бил нанесуван како превентива од труење, бидејки бакарот е токсичен (отровен). Декорирана (изгравирана) со флорални мотиви. Служела за принесување на храна.

Коментарите се исклучени на Синија, XIX век

Бокал Изник, XVI век

Керамички сад во форма на бокал, кој служел за чување вода и слично. Садот е со бела основа на која има насликано осум галии на стомакот и една на грлото од садот. Трупот на галиите е насликан со зелена и елементи со црвено, додека едрата се со тиркизна и бела боја.

Коментарите се исклучени на Бокал Изник, XVI век

Керамички сад – амфора, IX/X век

Амфората која е изложена во музејот е од посебен тип, бидејки е кратка, тесна во долниот дел и широка во горниот, веднаш под устието. Меѓу стомакот и устието биле поставени 2 кратки рачки.

Коментарите се исклучени на Керамички сад – амфора, IX/X век

Дел од ограда за олтарен простор во ранохристијанска црква – базилика, V/VI век

Базиликата е откриена меѓу 1931 и 1934 година, откако на некоја жена од селото и се сонило дека тука има црква. Селаните веднаш почнале да копаат и кога виделе дека тука има голема градба, веднаш се јавиле во Музејот во Скопје за да дојдат археолози и да ја истражат црквата. Била откриена голема рано-христијанска црква – базилика, на чиј источен крај, каде што обично стои олтарот, биле откриени испокршени остатоци од олтарна преграда.

Коментарите се исклучени на Дел од ограда за олтарен простор во ранохристијанска црква – базилика, V/VI век

Вотивен релјеф на Диоскурите, II век

Правоаголна плоча на која во релјеф се претставени полубоговите, близнаците Диоскури, Полидевк и Кастор, синови на врховниот бог Ѕевс и Леда, заштитници на коњаниците, патниците и гостите. Демир Капија, античкиот град Стенае, отсекогаш се наоѓал на важни патни линии, па затоа е природно во него да се почитувал овој култ.

Коментарите се исклучени на Вотивен релјеф на Диоскурите, II век

Надгробна плоча, II век

Правоаголна плоча која е откршена во горниот дел, каде е сочуван долен дел од натпис: „Крескент, коњаник во царската гарда, по народност од Норик, живееше 28 години, а војуваше 11 години. За изработката се погрижи друг наследник.“

Коментарите се исклучени на Надгробна плоча, II век

Дел од украс за жена, ран среден век, VII/VIII век

Куклата е облечена во памучна кошула и е загрната со памучна наметка, марама, која во зима била од волна. Таа била закопчана на едната страна со фибула, односно голема игла/брош. Под марамата, заплетена во косата била лента на која виселе големи бронзени наушници, додека на ушите таа носела помали обетки.

Коментарите се исклучени на Дел од украс за жена, ран среден век, VII/VIII век

Дел од украс за војник и жена од Комани-Крује културата, VII/VIII век

Овој торквес што се носел околу вратот е подобро сочуван. Тој е изработен од бронзена алка обмотана со тенка бронзена лента. Поради долгото носење, веројатно барем околу 100 години или повеќе, торквесот бил оштетен, а лентата која била обмотана околу него отпаднала.

Коментарите се исклучени на Дел од украс за војник и жена од Комани-Крује културата, VII/VIII век

Икона „Давидов псалм“ (Псалм 42), V/VI век

Теракотна икона-релјефна плочка најдена со археолошки истражувања на локалитетот Кале во Виница. Во средишниот дел на иконата е прикажана фигура на елен со разгранати рогови свртен кон десно.

Коментарите се исклучени на Икона „Давидов псалм“ (Псалм 42), V/VI век

Жртвеник со претстава на “Големата Мајка”

Основната идеја на овој керамички предмет познат во археологијата како жртвеник, е да се покаже Мајката како родилка односно извор на животот и заштитничка на семејството и куќата. Ликот на Мајката е првиот лик што детето го гледа по раѓањето.

Коментарите се исклучени на Жртвеник со претстава на “Големата Мајка”