Европски денови на културното наследство 2022

Во рамки на ЕДКН 2022, во нашиот музеј се реализираше настан ,,Музејска училница”, на кој дечињата од прво одделение од ООУ ,,Невена Георгиева-Дуња” имаа можност да се запознаат со постојаната…

Коментарите се исклучени на Европски денови на културното наследство 2022

Посета на професори и постдипломци од Универзитетот од Гдањск

Професори и постдипломци од Универзитетот од Гдањск, Р. Полска кој работат зедно со НУ Археолошки музеј на меѓународниот проект “Археолошки истражувања на локалитетот Градиште кај Неготино” викендов ги посетија локалитетите…

Коментарите се исклучени на Посета на професори и постдипломци од Универзитетот од Гдањск

Бесплатен влез по повод 8 септември, Денот на независноста

По повод 8 септември, Денот на независноста, Археолошкиот музеј🏛на Република Северна Македонија ќе биде отворен од 10.00 до 17.00 часот. Влезот е бесплатен.

Коментарите се исклучени на Бесплатен влез по повод 8 септември, Денот на независноста

Претставници на Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија на работна посета во Националниот музеј на Косово во Приштина – 24.06.2022

Претставници на Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија остварија работна посета во Националниот музеј на Косово во Приштина. На разговорите околу претходно договорените презентации на движното културно наследство на двете…

Коментарите се исклучени на Претставници на Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија на работна посета во Националниот музеј на Косово во Приштина – 24.06.2022

Отворен ден за јавноста во рамките на археолошките и интердисциплинарни истражувања на локалитетот Врбник во Струга – 21.06.2022

По повод 21 јуни, денот на Охридското Езеро, со цел зајакнување на јавната свест за Охридското Езеро како културно и природно наследство, Археолошкиот музеј на Република Северна Македоннија вчера организираше…

Коментарите се исклучени на Отворен ден за јавноста во рамките на археолошките и интердисциплинарни истражувања на локалитетот Врбник во Струга – 21.06.2022

Отворен ден за подводната археологија во Охридското-струшкиот регион – 21.06.2022 г

По повод Денот на Охридското Езеро, НУ Археолошки музеј на Република Северна Македонија во рамките на проектот: „Подводни археолошки и интердисциплинарни истражувања на локалитетот Врбник-Струга“, финансиран од страна на Министерството…

Коментарите се исклучени на Отворен ден за подводната археологија во Охридското-струшкиот регион – 21.06.2022 г

Изложба на фотографии „Златниот антички наод од с. Тремник, Неготино“ – 14.06.2022

На 13.06.2022 во Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија се отвори изложбата на фотографии „Златниот антички наод од с. Тремник, Неготино“ - гостување на Музејот на град Неготино, како дел…

Коментарите се исклучени на Изложба на фотографии „Златниот антички наод од с. Тремник, Неготино“ – 14.06.2022

Самит – Отворен Балкан – 08.06.2022

На 08.06.2022 во Охрид, како дел од самитот Отворен Балкан, се одржа панел сесија Отворен Балкан отвора култура, на која се разговараше за огромните можности за културна соработка меѓу државите…

Коментарите се исклучени на Самит – Отворен Балкан – 08.06.2022

Археолошки истражувања на доцноантичкиот град Големо Градиште кај с. Коњух – 02.06.2022

Археолошките истражувања на доцноантичкиот град Големо Градиште кај с. Коњух, оваа година, се фокусирани на истражување на два сегмента – малата гробјанска базилика на југозападната страна на локалитетот, и –…

Коментарите се исклучени на Археолошки истражувања на доцноантичкиот град Големо Градиште кај с. Коњух – 02.06.2022

Tрета интернационална конференција – Перспективите на балканската археологија (ПеБА) – 25 – 28 мај 2022

Охрид е домаќин на третата интернационална конференција - Перспективите на балканската археологија (ПеБА) која ќе се одржи од 25 – 28 мај. Воведно обраќање на отворањето на конференцијата кое се…

Коментарите се исклучени на Tрета интернационална конференција – Перспективите на балканската археологија (ПеБА) – 25 – 28 мај 2022