Започнаа подготовките за големата интернационална и јубилејна изложба “100 години Требениште”.

Археолошкиот музеј на Македонија во ноември ќе го одржи отворањето на интернационалната изложба насловена “100 години од откривањето на некрополата Требениште ”. Поради подготовките кои се во тек, вториот кат од поставката на музејот е затворен за посетителите. Изложбата се организира во соработка со Народниот музеј од Белград и Националниот археолошки институт и музеј при […]

Европски денови на културно наследство – “Постерот раскажувач на музејските приказни”

По повод ЕДКН за 2018 година, НУ Археолошки музеј повторно ќе земе учество во оваа манифестација, така што на 27 септември ќе ги отвори вратите за слободен влез на посетителите, а оваа година својата музејска приказна ќе ја сподели со акцент на археолошките локалитети, со тема: „Постерот раскажувач на музејските приказни“. Одбележувањето на Европски денови […]

Отворање на изложбата “Перуанска Амазонија”

Вчеравечер во 19ч. во Археолошкиот музеј на Македонија се одржа отворањето на патувачката изложба насловена “Перуанска Амазонија”. Изложбата се реализираше во соработка со Почесниот Конзулат на Перу во Македонија и на истата беа изложени 60тина фотографии од 18 автори. Почесни гости на изложбата беа заменик амбасадорот на Перу во Романија, г-динот Карлос Бариос и Почесниот […]

Покана за изложбата “Перуанска Амазонија”

Патувачка изложба “Перуанска Амазонија” во Археолошкиот музеј Археолошкиот музеј на Македонија во соработка со Почесниот Конзулат на Перу во Македонија Ви ја презентира патувачката изложба под наслов “Перуанска Амазонија” која обединува фотографии од 18 автори. Отварањето на изложбата ќе биде на 18 ти септември во 19 ч. просториите на Археолошкиот музеј на Македонија и ќе […]

Потпишан договорот со Народниот Музеј од Белград за изложбата “100 год. Требениште”

Денес, во Народниот Музеј Белград, Р.Србија, директорот на Археолошкиот музеј на Македонија, м-р Горан Санев и директорката на Народниот Музеј Белград, Р.Србија, м-р Бојана Борич Брешкович го потпишаа договорот за соработка и реализација на заедничката изложба во чест на јубилејот „100 години од откривањето на некрополата Требениште, кај Охрид, Р.Македонија“, настан чие отворање се планира […]

Потпишан договорот со Националниот Археолошки Институт и Музеј на Софија, Р.Бугарија за јубилејната изложба “100 години Требениште”

Денеска во кабинетот на Димитар Брачков, градоначалник на Петрич, директорот на Aрхеолошкиот Mузеј на Македонија м-р Горан Санев и директорот на Националниот Археолошки Институт и Музеј при Бугарската Академија на науки од Софија , доц. д-р Људмил Вагалински го потпишаа договорот за реализација на јубилејната изложба ” 100 години Требеништа”, настан чија реализација се планира […]

Захи Хавас во посета на Археолошкиот музеј на Македонија

Денеска светски познатиот археолог Д-р Захи Хавас во рамки на регионалната посета , а по повод празнувањето на Денот на Балканските Египќани заедно со М-р Нурелдин Мухамед Ахмед Мамуд ЕлТамиму, член на високиот Совет за култура на Египет и Мухамед Ел Саид, новинар вработен во Daily New Egypt од Каиро, Египет, го посетија и Археолошкиот […]

Денот на Египќаните со гости од Египет, Захи Хавас, познатиот археолог доаѓа во Скопје

На 21 јуни во рамките на регионалната посета, а по повод на празнувањето на Денот на балканските Египќани (24 јуни), во посета на Република Македонија ќе дојдат д-р Захи Хавас арехолог од светски глас и амбасадор на културата на ООН, м-р Нурелдин Мухамед Ахмед Мамуд ЕлТамиму, член на високиот Совет за култура на Египет и […]

АРХЕО ПАРК БРАЗДА

Одбележување на Европската година на културно наследство во Архео Паркот Бразда Проектот: “Промоција на владетелската гробница на археолошкиот локалитет Градиште -Бразда” на Институтот за Археолошки Истражувања е еден од 12-те проекти финансирани од Делегацијата на Европската Унија во рамки на повикот за предлози за одбележување на Европската година на културно наследство. Главната цел е да […]