Испланирајте ја вашата посета

Како до музејот

Адреса

 • Кеј Димитар Влахов б.б., 1000 Скопје, Република Северна Македонија
 • телефон: +389 2 3233 999
 • e-mail:  contact@amm.org.mk

Јавен превоз

 • Автобуска станица „Кале

Автобус: 2, 2А, 8, 12, 19

Автобус: 3, 3Б, 4, 4А, 5, 7, 7Б, 15, 21, 22, 24, 26, 50, 57, 57А, 59

 • Автобуска станица „МНТ

Автобус: 16, 26, 50, 57, 57А, 17А

Паркинг

Билети и закажување на посети

Цена на единечен билет само за постојаната поставка (државјани на Северна Македонија):

 • Студенти и пензионери – 50 денари
 • Организирана група на посетители над 29 години (над 6 лица) – 50 денари

Бесплатен влез за посетители (државјани на Северна Македонија) за:

 • Деца до 7 години
 • Социјално загрозени лица
 • Деца од домот за деца без родители
 • Лица со попреченост

Денови за бесплатен влез за останатите категории на посетители:

 • Студенти (секој четврток)
 • Средношколци (секоја среда)
 • Секоја прва сабота во месецот бесплатен влез за сите категории на посетители

Цена на единечен билет за странски посетители:

 • 150 денари
 • Студент (картички: ISIC, Euro 26 – картичките не важат за вонредни изложби) – 150 денари

Цена на групен билет за странски посетители:

 • Организирана група на посетители (над 6 лица) – 150 денари
 • Музејското водење е вклучено во цената на билетот

Контакт за закажување на посети: 

 • телефон: +389 70 366 096
 • e-mail: contact@amm.org.mk

* Согласно работното време на музејот, последните билети можете да ги купите најдоцна до 17:00 ч

Пристапност

Музејот е пристапен, соработува со организации и здруженија за лица со попреченост (аутистичен спектар, АДХД, телесна инвалидност, ментална попреченост, глуви и наглуви лица, како и лица со оштетен вид) и континуирано реализира креативни работилници прилагодени за нивни потреби.

Лицата со попреченост се секогаш добредојдени во Археолошкиот музеј, нашите вработени имаат познавање за специфичностите на овие лица и можат соодветно да одговорат на нивните потреби.

Едукативните работилници освен во едукативното катче во музејот, се одржуваат и  во Неолитското село ,,Тумба Маџари”.

Контакт за закажување на групни посети и едукативни работилници:

 • телефон: +389 70 366 096
 • e-mail: contact@amm.org.mk
 • arheoloshkimuzej@gmail.com

* Во музејот е дозволен  влезот на кучиња придружници на лица со попреченост 

 

 

 

 

 

Прочитајте повеќе…

Протокол за посета

😷 Носењето маска е задолжително во текот на целата посета

🤲 Задолжително дезинфицирање на рацете пред влегување во музејот

👤 👤 Одржување дистанца од 1,5 до 2 метри пред билетара, како и во поставката

💳 Препорачуваме бесконтактно плаќање со картичка

🛑 Забрането допирање на изложените експонати

Голема благодарност до амбасадорот на Руската Федерација, Н.Е Сергеј Баздникин и тимот на амбасадата на Руската Федерација во Северна Македонија, кои ја покажаа својата општествена одговорност со донирање на бесконтактен апарат за дезинфекција на раце, поставен на самиот влез на музејот, со кој на посетителите им се овозможува уште побезбедна посета во нашата постојана поставка.

Да ги почитуваме препораките и заеднички да се грижиме за нашето здравје.

Со нетрпение Ве очекуваме 😊

План на музејот