Културното богатство во марките на Македонска пошта – археологија

Изложбата „Културното богатство во марките на Македонска пошта – археологија“ посветена на поштенските марки сведочи за односот на Македонска пошта кон нашето културно богатство. Издадените тематски поштенски марки од областа…

Коментарите се исклучени на Културното богатство во марките на Македонска пошта – археологија

Статусни симболи кај пајонските заедници

Изложбата “Статусните симболи кај пајонските заедници” која беше отворена за јавноста од декември 2019 до март 2020 претставува една перспектива на приказ на пет богати женски погребувања од некрополите Лисичин…

Коментарите се исклучени на Статусни симболи кај пајонските заедници

Патувањето на Златниот човек низ музеите ширум светот

Од  11 јули до 11 август во Археолошкиот музеј на РСМ во Скопје беше отворена ексклузивната изложба од Националниот музеј на Република Казахстан, од Нур-Султан, насловена „Патувањето на Златниот човек…

Коментарите се исклучени на Патувањето на Златниот човек низ музеите ширум светот

100 години Требениште

Најголемите археолошки откритија во светот обично доаѓаат случајно. Од март до август 2019 година во Археолошкиот музеј во Скопје, со гордост ја прикажавме приказната за откритието, кое сосема случајно се…

Коментарите се исклучени на 100 години Требениште

40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари

Со изложбата „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари во Скопје” се одбележуваат три јубилеи кои се поврзани со локалитетот Тумба Маџари: 80 години од раѓањето…

Коментарите се исклучени на 40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари

Перуанска Амазонија

Патувачката изложба насловена “Перуанска Амазонија”се реализираше во соработка со Почесниот Конзулат на Перу во Македонија и на истата беа изложени 60тина фотографии од 18 автори. Почесни гости на изложбата беа…

Коментарите се исклучени на Перуанска Амазонија

Накитот низ вековите на РМ

Во НУ Археолошки музеј на Македонија по повод Меѓународниот ден на жената, 8 ми март, беше отворена изложбата „Накитот низ вековите од Р. Македонија“ која што го представува еволутивниот развој…

Коментарите се исклучени на Накитот низ вековите на РМ

Антички мозаици од Равена

Изложбата ,,Антички мозаици од Равена" во организација на италијанската амбасада, свечено беше отворена од министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска и амбасадорот на Италија, Ернесто Масимино Белели. Пред македонската јавност ,…

Коментарите се исклучени на Антички мозаици од Равена

Теракотните икони од Виница на светска изложба за религиите во Оксфорд

Во просторот на реномираниот Музеј Ашмолијан во Оксфорд, во присуство на бројни гости, неделава свечено беше отворена изложбата „Замислувајќи го божественото: Империи на религијата, уметноста и појавата на светските религии“,…

Коментарите се исклучени на Теракотните икони од Виница на светска изложба за религиите во Оксфорд

Некрополите на Мали Дол

ПРОМОТОР: ПРОФ. Д-Р ДРАГИ МИТРЕВСКИ КУРАТОР: Д-Р АЛЕКСАНДРА ПАПАЗОВСКА САНЕВ УРЕДНИК: АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА ВЕСЕЛА ЧЕСТОЕВА - ДИРЕКТОР Изложбата претставува резултат од шестгодишните истражувања на локалитетот Мали Дол во…

Коментарите се исклучени на Некрополите на Мали Дол