Започнати археолошки aктивности на Стакина чешма во Валандово, локалитет истражуван уште од 1987 год.

#MuseumMondaу Локалитет Стакина чешма во Валандово е евидентиран со археолошките рекогносцирања од страна на Археолошкиот музеј и заштитните археолошки истражувања од страна на РЗЗСК од Скопје во седумдесетите и осумдесетите…

Коментарите се исклучени на Започнати археолошки aктивности на Стакина чешма во Валандово, локалитет истражуван уште од 1987 год.

Рускиот амбасадор во посета на изложбата „Културното богатство во марките на Македонска пошта – археологија“

Амбасадорот на Руската Федерација, Н.Е Сергеј Баздникин денес ја посети изложбата „Културното богатство во марките на Македонска пошта – археологија“, на која културното наследство е претставено на стотина поштенски марки…

Коментарите се исклучени на Рускиот амбасадор во посета на изложбата „Културното богатство во марките на Македонска пошта – археологија“

Тумба Маџари – Неолитско село

Предисториската населба Тумба, Маџари во Скопје е археолошки локалитет кој со своите уметнички и естетски вредности на материјалната и духовната култура е веќе потврден во научните кругови. Археолошките истражувања во…

Коментарите се исклучени на Тумба Маџари – Неолитско село

Донирани зашитни маски од Националната опера и балет

Бројот на општествено одговорни институции сé повеќе се зголемува. Пример за една таква институција е и Националната опера и балет. Упатуваме голема благодарност до генералниот директор на Националната опера и…

Коментарите се исклучени на Донирани зашитни маски од Националната опера и балет

Заврши проектот #МузејскаЕдукација преку #Цртежи

Проектот #МузејскаЕдукација преку #Цртежи 🎨 го завршуваме во согласност со завршувањето на школската година. Денес Ви ги претставуваме цртежите кои ги добивме за османлискиот период, антропологијата и останатите предизвици кои претходно ги објавувавме. За два…

Коментарите се исклучени на Заврши проектот #МузејскаЕдукација преку #Цртежи

Виртуелната посета на изложбата ,,100 години Требениште”, дел од иновативните едукативни методи на учениците од ООУ „Гоце Делчев“ – Центар, Скопјe

Поради одложувањето на планираната посета како дополнување на наставните содржини по предметот историја на седмоодделенците од ООУ ,,Гоце Делчев" со кое музејот има долгогодишна успешна соработка, учениците во текот на…

Коментарите се исклучени на Виртуелната посета на изложбата ,,100 години Требениште”, дел од иновативните едукативни методи на учениците од ООУ „Гоце Делчев“ – Центар, Скопјe

Виртуелна посета на ,,100 години Требениште”

Археолошкиот музеј во чекор со музеите ширум светот 😊 Виртуелната посета на најекслузивната интернационална изложба на овие простори ,,100 години Требениште" е совршена идеја во овие денови кога сите сме…

Коментарите се исклучени на Виртуелна посета на ,,100 години Требениште”

,,100 години Требениште” претставена на Меѓународниот саем на туризмот во Белград

Изложбата ,,100 години Требениште” претставена на најзначајната туристичка манифестација во Србија – Меѓународниот саем на туризмот Тема на овогодинешниот саем е културното наследство како туристичка понуда со посебен фокус на…

Коментарите се исклучени на ,,100 години Требениште” претставена на Меѓународниот саем на туризмот во Белград

Откриена нова гробна конструкција на локалитетот Градиште – Бучинци

Пред крајот на 2019 година заврши археолошкото истражување на локалитетот Градиште – Бучинци под раководство на кустос советникот, Страхил Темов, каде во југозападниот дел од некрополата беше откриена нова гробна…

Коментарите се исклучени на Откриена нова гробна конструкција на локалитетот Градиште – Бучинци