Средношколците од СУГС ,,Никола Карев” во посета на Коњух и Куклици

Археолошкиот музеј организираше посета на археолошките локалитети Куклици и Коњух за средношколците од СУГС ,,Никола Карев" Средношколците имаа можност да се запознаат со феноменот земјени пирамиди или камени кукли во…

Коментарите се исклучени на Средношколците од СУГС ,,Никола Карев” во посета на Коњух и Куклици

Одржани едукативни работилници за Бела ноќ

За нашите најмлади посетители, во рамки на манифестацијата ,,Бела ноќ", се одржаа две едукативни работилници на интересни теми. Темата на работилницата одржана во Археолошкиот музеј беше ,,Доживувам и создавам” ,…

Коментарите се исклучени на Одржани едукативни работилници за Бела ноќ

Во тек е реализацијата на проектот „ Погранични студии. Истражувања на идентитетите и културните контакти во пограничната област на Античка Македонија“

Проектот „ Погранични студии. Истражувања на идентитетите и културните контакти во пограничната област на Античка Македонија“ (Frontier Studies. Investigation into Identity and Cultural Contacts in the Border Area of Ancient…

Коментарите се исклучени на Во тек е реализацијата на проектот „ Погранични студии. Истражувања на идентитетите и културните контакти во пограничната област на Античка Македонија“
Read more about the article Во тек е реализацијата на проектот „ Погранични студии. Истражувања на идентитетите и културните контакти во пограничната област на Античка Македонија“
DCIM100MEDIADJI_0267.JPG

Завршени овогодинешните истражувања на локалитетот Голема Пешт, Здуњe

Наоѓалиштето се наоѓа во близина на село Здуње, Општина Македонски Брод, а на 65 км од Скопје. Пештерата секако не е случајно користена на што упатува релјефот околу неа и…

Коментарите се исклучени на Завршени овогодинешните истражувања на локалитетот Голема Пешт, Здуњe

Започнати подводните археолошки ископувања на локалитетот Врбник

На 12 aвгуст започнаа подводните археолошки ископувања на локалитетот Врбник кој се наоѓа на западното крајбрежје на Охридското езеро на излезот на Струга, во непосредна близина на населеното место Калишта.…

Коментарите се исклучени на Започнати подводните археолошки ископувања на локалитетот Врбник

Изработен 3D модел од археолошкиот локалитет Стакина Чешма

Изработен е 3D модел од археолошкиот локалитет Стакина Чешма, Валандово преку кој пошироката јавност може да добие поцелосна слика за тоа како изгледала луксузната вила. 3D моделот е изработен од…

Коментарите се исклучени на Изработен 3D модел од археолошкиот локалитет Стакина Чешма

Серијал ,,Прашај го археологот”

Им благодариме на нашите драги Сара, Васил, Димитар, Михаил и Миа (која во иднина можеби ќе биде наша колешка), што беа дел од проектот ,,Прашај го археологот" и ги поставија…

Коментарите се исклучени на Серијал ,,Прашај го археологот”

Добиени нови сознанија за задгробниот живот во антиката во преспанскиот регион

Оваа година се реализираше четвртата археолошка истражувачка сезона на хеленистичката некропола ,,Гимбабица" кај селото Избишта во Преспа. Некрополата се наоѓа на зарамнето плато кое се надвишува над модерниот пат кој…

Коментарите се исклучени на Добиени нови сознанија за задгробниот живот во антиката во преспанскиот регион

Завршено овогодинешното истражување на локалитетот кој се истражува две децении, Големо Градиште кај с.Коњух, Кратово

Локалитетот Големо Градиште, сместен во атарот на кратовското село Коњух, е локацијата на најголемиот доцноантички град помеѓу Скупи и Пауталија, кој несомнено претставувал важно и богато административно, индустриско (рударско), трговско…

Коментарите се исклучени на Завршено овогодинешното истражување на локалитетот кој се истражува две децении, Големо Градиште кај с.Коњух, Кратово

Завршено овогодинешното истражување на локалитетот Стакина Чешма во Валандово како дел од Годишната програма за работа за 2021 г.

Античкиот локалитет, Стакина Чешма во Валандово е уникатен и препознатлив по своите впечатливи подни мозаици. Овој локалитет е евидентиран во седумдесетите и осумдесетите години и истиот континуирано се истражува уште…

Коментарите се исклучени на Завршено овогодинешното истражување на локалитетот Стакина Чешма во Валандово како дел од Годишната програма за работа за 2021 г.
Read more about the article Завршено овогодинешното истражување на локалитетот Стакина Чешма во Валандово како дел од Годишната програма за работа за 2021 г.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA