Започнуваме со проектот ,,Прашај го археологот”

Драги деца, што е она што секогаш сте сакале да прашате некој археолог, а сте немале можност? Токму сега ќе имате прилика за тоа. Започнувајќи од денес, 18.05.2021 (вторник), Археолошкиот…

Коментарите се исклучени на Започнуваме со проектот ,,Прашај го археологот”

Публикуван долгоочекуваниот труд во научните кругови на балканскиот простор

Долгоочекуваниот труд во научните кругови на целиот балкански простор, студијата насловена ,,Епископијата на Брегалница и Моробисдон од VII до XIV век” од Кирил Трајковски "Оваа студија е негова дисертациона тема…

Коментарите се исклучени на Публикуван долгоочекуваниот труд во научните кругови на балканскиот простор

Статуата на Асклепиј, наскоро дел од постојаната поставка на музејот

Статуата на Асклепиј, богот на лекувањето, е најдена во 1953 година, во објектот Гимназион на археолошкиот локалитет Стибера во селото Чепигово, Прилепско. Стоела поставена на мермерен постамент на кој пишувало:…

Коментарите се исклучени на Статуата на Асклепиј, наскоро дел од постојаната поставка на музејот

Откриено исклучително погребување на лок. Гимбабица

Откриено исклучително погребување во третата сезона од систематските археолошки истражувања на античкиот локалитет Гимбабица, кој е повторно актуелизиран после 65 години. 👇 Во 1953 година по стручен увид на археологот…

Коментарите се исклучени на Откриено исклучително погребување на лок. Гимбабица

Археолошкиот музеј дел од COME-IN мрежата

Археолошкиот музеј е еден од музеите ширум светот, а прв во Северна Македонија кој доби COME-IN етика која означува валоризирање и доближување на културното наследство до лицата со попреченост правејќи…

Коментарите се исклучени на Археолошкиот музеј дел од COME-IN мрежата

Одржан состанок со најстариот италијански технички универзитет

Ни претставува чест и задоволство што нашата заложба за лицата со попреченост е препознаена од најстариот италијански технички универзитет Politecnico di Torino кој постои од 1895 година и е во…

Коментарите се исклучени на Одржан состанок со најстариот италијански технички универзитет

Завршени се овогодинешните палеолитски истражувања во пештерата Голема Пешт кај с. Здуње

Завршени се овогодинешните палеолитски истражувања во пештерата Голема Пешт кај с. Здуње. #MuseumMonday 👇 Пештерата припаѓа на типот едноставни и суви пештери и истата се истражува 11 години од 1999. Има…

Коментарите се исклучени на Завршени се овогодинешните палеолитски истражувања во пештерата Голема Пешт кај с. Здуње

Започнати археолошки aктивности на Стакина чешма во Валандово, локалитет истражуван уште од 1987 год.

#MuseumMondaу Локалитет Стакина чешма во Валандово е евидентиран со археолошките рекогносцирања од страна на Археолошкиот музеј и заштитните археолошки истражувања од страна на РЗЗСК од Скопје во седумдесетите и осумдесетите…

Коментарите се исклучени на Започнати археолошки aктивности на Стакина чешма во Валандово, локалитет истражуван уште од 1987 год.

Рускиот амбасадор во посета на изложбата „Културното богатство во марките на Македонска пошта – археологија“

Амбасадорот на Руската Федерација, Н.Е Сергеј Баздникин денес ја посети изложбата „Културното богатство во марките на Македонска пошта – археологија“, на која културното наследство е претставено на стотина поштенски марки…

Коментарите се исклучени на Рускиот амбасадор во посета на изложбата „Културното богатство во марките на Македонска пошта – археологија“

Тумба Маџари – Неолитско село

Предисториската населба Тумба, Маџари во Скопје е археолошки локалитет кој со своите уметнички и естетски вредности на материјалната и духовната култура е веќе потврден во научните кругови. Археолошките истражувања во…

Коментарите се исклучени на Тумба Маџари – Неолитско село