Археолошки истражувања во Градиште, Неготино

Археолошките истражувања во рамките на меѓународниот проект на археолошкиот локалитет Градиште, Неготино продолжија и оваа година. Oвие систематски истражувања континуирано се одвиваат 10 години под раководство на Археолошкиот музеј на…

Коментарите се исклучени на Археолошки истражувања во Градиште, Неготино

Реализиран проектот „Евиденција на стари печатени црковни книги од 17 до 19 век во Кочанско“

НУ Археолошки музеј на Република Северна Македонија под раководство на кустос советникот, Илинка Атанасова во соработка со Благица Стојанова од Музејот во Виница, го реализираше проектот „Евиденција на стари печатени…

Коментарите се исклучени на Реализиран проектот „Евиденција на стари печатени црковни книги од 17 до 19 век во Кочанско“

Завршено второто археолошко истражување на античкиот локалитет Гимбабица

За време на изведбените активности за изградба на патниот правец Ресен-Охрид во 1953 година, кај месноста Гимбабица во близина на селото Избишта, биле откриени остатоци од неколку гробови кои по…

Коментарите се исклучени на Завршено второто археолошко истражување на античкиот локалитет Гимбабица

Изложбата ,,100 години Требениште” затворена за посетители

По две години интензивни преговори и подготовки за одбележувањето на 100 годишнината од откривањето на некрополата на локалитетот Требениште, оваа изложба која е од особено значење во археологијата, не само…

Коментарите се исклучени на Изложбата ,,100 години Требениште” затворена за посетители

Музејот ги отвори вратите за кучињата придружници

Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија од денес ги отвора своите врати за кучиња придружници на лицата со попреченост. Како општествено одговорна институција којa прва меѓу музеите во нашата држава…

Коментарите се исклучени на Музејот ги отвори вратите за кучињата придружници

Започна реализацијата на македонско – чешкиот истражувачки проект

Започна реализацијата на македонско – чешкиот истражувачки проект насловен: “Погранични студии. Истражување на идентитетот и културните контакти во пограничната област на античка Македонија (Охридско езеро)” Овој меѓународен археолошки проект е…

Коментарите се исклучени на Започна реализацијата на македонско – чешкиот истражувачки проект

Наскоро отворање на изложбата ,,100 години Требениште”

Најголемите археолошки откритија во светот обично доаѓаат случајно. Од  15 ти март до крајот на август оваа година во Археолошкиот музеј на Македонија во Скопје, со гордост ќе ја прикажеме…

Коментарите се исклучени на Наскоро отворање на изложбата ,,100 години Требениште”
Read more about the article Наскоро отворање на изложбата ,,100 години Требениште”
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10 години од изградбата на Неолитското село во Тумба Маџари

Потребата за ревитализација на археолошкиот локалитет Тумба Маџари, а особено развивањето на чувството за грижа и валоризација за најстарите културни достигнувања на нашите предци кај пошироката јавност,  ја создаде идејата…

Коментарите се исклучени на 10 години од изградбата на Неолитското село во Тумба Маџари

Започнаа подготовките за големата интернационална и јубилејна изложба ,,100 години Требениште”

Археолошкиот музеј на Македонија во ноември ќе го одржи отворањето на интернационалната изложба насловена ,,100 години  Требениште ”. Поради подготовките кои се во тек, вториот кат од поставката на музејот…

Коментарите се исклучени на Започнаа подготовките за големата интернационална и јубилејна изложба ,,100 години Требениште”

Најава за отворање на изложбата ,,Перуанска Амазонија”

Археолошкиот музеј на Македонија во соработка со Почесниот Конзулат на Перу во Македонија Ви ја презентира патувачката изложба под наслов ,,Перуанска Амазонија” која обединува фотографии од 18 автори. Отвoрањето на…

Коментарите се исклучени на Најава за отворање на изложбата ,,Перуанска Амазонија”