Завршена првата фаза на санација и ревитализација на Владетелската гробница на лок.Градиште

Оваа година археолошкиот музеј во рамки на годишната програма на институцијата ја реализираше првата фаза од активностите посветени на санација и ревитализација на Владетелската гробница на локалитетот Градиште, село Бразда.…

Коментарите се исклучени на Завршена првата фаза на санација и ревитализација на Владетелската гробница на лок.Градиште

Подготовки за отворањето на изложбата ,,Статусни симболи кај пајонските заедници”

Подготовките за изложбата ,,Статусни симболи кај пајонските заедници" се во тек ⏳ Ве очекуваме во четврток (12.12.2019) во 🕐 13 часот во Археолошкиот музеј  

Коментарите се исклучени на Подготовки за отворањето на изложбата ,,Статусни симболи кај пајонските заедници”

Учество на конференцијата VLAC, во Франкфурт, Германија

Кустос советникот м-р Перо Арџанлиев, викендов присуствуваше на конференцијата VLAC “Visual Languages of Ancient Coins” која се одржа во Универзитетот Гете во Франкфурт, Германија. Тема на овогодинешната конференција беше “Tracing…

Коментарите се исклучени на Учество на конференцијата VLAC, во Франкфурт, Германија

Откриена нова наколна населба досега непозната за археолошката јавност

Откриена нова наколна населба во рамки на истражувањата спроведени во третата кампања од проектот „Погранични студии- Истражување на идентитетот и културните контакти во пограничната област на Античка Македонија во регионот…

Коментарите се исклучени на Откриена нова наколна населба досега непозната за археолошката јавност

Повеќекратни неандерталски населувања во пештерата Голема Пешт во Поречјетo

Палеолитското наоѓалиште Голема Пешт се наоѓа на 65 км од главниот град Скопје во близина на селото Здуње и над новоформираното езоро Козјак (некогашна река Треска). Пештерата е долга 35…

Коментарите се исклучени на Повеќекратни неандерталски населувања во пештерата Голема Пешт во Поречјетo

Почеток на соработка со Институтот Јунус Емре

Вчера во Куршумли ан се состанаа директорите на НУ Археолошки музеј на Република Северна Македонија, Горан Санев, НУ Музеј на Република Северна Македонија, Јован Шурбановски и на Турскиот културен центар…

Коментарите се исклучени на Почеток на соработка со Институтот Јунус Емре

Балканската група за музејска пристапност започна со изработка на анализа за пристапност на лица со попреченост

Консултантите за пристапност, д-р Ирена Ружин и Милена Милошевич Мицич, кои се членови на Балканската група за музејска пристапност, започнаа со изработка на анализа за пристапност на лица со попреченост…

Коментарите се исклучени на Балканската група за музејска пристапност започна со изработка на анализа за пристапност на лица со попреченост

Членовите на Светската царинска организација во посета на музејот

Членовите на Светската царинска организација денес беа во посета на Археолошкиот музеј како дел од програмата на тридневната 14 та Конференција за партнерство во царинското истражување и развој – ПИКАРД…

Коментарите се исклучени на Членовите на Светската царинска организација во посета на музејот

Хуманитарна акција по повод Светскиот ден за борба против сиромаштија

Археолошкиот музеј се приклучи во хуманитарната акција организирана од здружението Љубезност Вистински Дела На Љубезност Real acts of kindness за одбележување на Светскиот ден на гладта (16 октомври) и Светскиот ден за…

Коментарите се исклучени на Хуманитарна акција по повод Светскиот ден за борба против сиромаштија

Трета година од археолошкиот проект за истражување на Охридскиот Регион

Проектот „Погранични студии-Истражување на идентитетот и културните контакти во пограничната област на Античка Македонија во регионот на Охридското езеро” се реализира веќе трета година во соработка на НУ Археолошки музеј…

Коментарите се исклучени на Трета година од археолошкиот проект за истражување на Охридскиот Регион