Денот на Египќаните со гости од Египет, Захи Хавас, познатиот археолог доаѓа во Скопје

Денот на Египќаните со гости од Египет, Захи Хавас, познатиот археолог доаѓа во Скопје

На 21 јуни во рамките на регионалната посета, а по повод на празнувањето
на Денот на балканските Египќани (24 јуни), во посета на Република
Македонија ќе дојдат д-р Захи Хавас арехолог од светски глас и амбасадор
на културата на ООН, м-р Нурелдин Мухамед Ахмед Мамуд ЕлТамиму, член на
високиот Совет за култура на Египет и Мухамед Ел Саид, новинар вработен
во Дејли њу (Daily New Egypt) од Каиро, Египет.
Гостите ќе бидат примени од министерот за култура Асаф Адеми, а ќе ги
посетат Музејот на Македонија, Археолошкиот Музеј на Македонија , како и археолошкиот
локалитетот Стоби.
Посетата е со цел да се развие и афирмира научната и културната
соработка со АР Египет.
Хавас e археолог и јавен службеник, чија магнетна личност и силно
застапување помогнаа да се подигне свеста за напорите за ископување и
зачувување што тој ги надгледуваше како шеф на Египетскиот врховен совет
за антиквитети (СЦА). Тој беше министер за антиквитети во Египет во 2011
година. Тој е амбасадор на културата на ООН. Неговиот лик и дело биле
инспирација при пишувањето на сценариото за филмскиот лик Индијана Џонс,
на Џорџ Лукас и Стивен Спилберг. Нурелдин Мухамед Ахмед Мамуд ЕлТамиму,
е член на високиот Совет за култура на Египет, а неговата книга
„Изгубено наследство“ е преведена на повеќе светски јазици, а од
претседателот на АР Египет е овластен за одржување на службените релации
со Балканските Египќани.

ПОВРЗАНИ НОВОСТИ