Отворање на изложбата ”Црвен петел, црна кокошка – култови на плодноста: обреди, обичаи и верувања” во Етнографскиот музеј на Загреб, Хрватска (07.02 – 07.04.2019)

Изложбата  “Црвен петел, црна кокошка – култови на плодноста: обреди, обичаи и верувања“ е подготвена од Музејот на Македонија и Археолошкиот музеј од Скопје, и презентира еден мал дел од…

Коментарите се исклучени на Отворање на изложбата ”Црвен петел, црна кокошка – култови на плодноста: обреди, обичаи и верувања” во Етнографскиот музеј на Загреб, Хрватска (07.02 – 07.04.2019)

Одржана четвртата конференција “Неолитот…

Одржана четвртата конференција "Неолитот во Македонија" На четвртата конференција “Неолитот во Македонија” одржана на 12 ти и 13 ти декември во Археолошкиот музеј на Македонија, во чест на истакнатиот археолог…

Коментарите се исклучени на Одржана четвртата конференција “Неолитот…

Отворање на изложбата ,,40 години од првите археолошки…

Отворање на изложбата ,,40 години од првите археолошки истражувања на локалитетот Тумба Маџари" Манифестацијата ,,Недела на археологијата" која се реализира петта година по ред и постепено прераснува во традиционален настан…

Коментарите се исклучени на Отворање на изложбата ,,40 години од првите археолошки…

Отворање на археолошката изложба ,,Некрополите на Мали Дол” во музеј на Град Неготино

Денес, во музејот на Град Неготино се одржа отворањето на изложбата ,,Некрополите на Мали Дол". Изложбата ја отвори Драгица Чекорова, дирекорката на музејот на Град Неготино и м-р Горан Санев,…

Коментарите се исклучени на Отворање на археолошката изложба ,,Некрополите на Мали Дол” во музеј на Град Неготино

,,Нов Културен Бран“ во Неолитското село, Тумба Маџари

Во рамките на манифестацијата ,,Нов Културен Бран“ на 13.10.2018 година,  во Неолитското село како дел од  археолошкиот локалитет Тумба Маџари, се реализира концерт мјузикалот на ,,Силви Бенд”  насловен ,,Коштана“. Овој…

Коментарите се исклучени на ,,Нов Културен Бран“ во Неолитското село, Тумба Маџари

Одржана првата прес конференција за претстојната изложба ,,100 години Требениште” во Софија, Бугарија

Денес во Националниот археолошки институт и музеј при Бугарската академија на науки во Софија беше одржана првата прес конференција за престојната изложба ,,100 години од откривањето на некрополата Требениште”. На…

Коментарите се исклучени на Одржана првата прес конференција за претстојната изложба ,,100 години Требениште” во Софија, Бугарија

Бела ноќ во Археолошкиот музеј на Македонија

Археолошкиот музеј по 14 ти пат е дел од настанот "Бела ноќ" кој ќе се одржи на 6 ти октомври во сабота. Музејот ќе работи до полноќ , а влезот…

Коментарите се исклучени на Бела ноќ во Археолошкиот музеј на Македонија

Европски денови на културно наследство – ,,Постерот раскажувач на музејските приказни”

По повод ЕДКН за 2018 година, НУ Археолошки музеј повторно ќе земе учество во оваа манифестација, така што на 27 септември ќе ги отвори вратите за слободен влез на посетителите,…

Коментарите се исклучени на Европски денови на културно наследство – ,,Постерот раскажувач на музејските приказни”

Отворање на изложбата ,,Перуанска Амазонија”

Вчеравечер во 19ч. во Археолошкиот музеј на Македонија се одржа отворањето на патувачката изложба насловена ,,Перуанска Амазонија”. Изложбата се реализираше во соработка со Почесниот Конзулат на Перу во Македонија и…

Коментарите се исклучени на Отворање на изложбата ,,Перуанска Амазонија”

Захи Хавас во посета на Археолошкиот музеј на Македонија

Денеска светски познатиот археолог Д-р Захи Хавас во рамки на регионалната посета , а по повод празнувањето на Денот на Балканските Египќани заедно со М-р Нурелдин Мухамед Ахмед Мамуд ЕлТамиму,…

Коментарите се исклучени на Захи Хавас во посета на Археолошкиот музеј на Македонија