Серијал ,,Прашај го археологот”

Им благодариме на нашите драги Сара, Васил, Димитар, Михаил и Миа (која во иднина можеби ќе биде наша колешка), што беа дел од проектот ,,Прашај го археологот" и ги поставија…

Коментарите се исклучени на Серијал ,,Прашај го археологот”

Започнуваме со проектот ,,Прашај го археологот”

Драги деца, што е она што секогаш сте сакале да прашате некој археолог, а сте немале можност? Токму сега ќе имате прилика за тоа. Започнувајќи од денес, 18.05.2021 (вторник), Археолошкиот…

Коментарите се исклучени на Започнуваме со проектот ,,Прашај го археологот”

21 април 753 г. пр.н.е. датум на основање на градот Рим

Традицијата за основањето на градот Рим се поврзува со браќата близнаци Ромул и Рем, родени во Алба Лонга во близина на идниот Рим. Нивната мајка била свештеничка и ќерка на…

Коментарите се исклучени на 21 април 753 г. пр.н.е. датум на основање на градот Рим

Д-р Радослав Грујиќ, oсновач и уредник на Скопското научно друштво

Д-р Радослав Грујиќ е еден од втемелувачите на современата историја, историјата на уметност, археологијата и музеологијата. Во 1920 г. започнал со работа како професор по национална историја на Филозофскиот факултет…

Коментарите се исклучени на Д-р Радослав Грујиќ, oсновач и уредник на Скопското научно друштво

д-р Миодраг Грбиќ, археологот кој зад себе оставил богата биографија и значаен придонес во археологијата

Денешната објава ја посветуваме на д-р Миодраг Грбиќ кој припаѓа на генерацијата на првите образовани археолози, формирана меѓу двете светски војни. Заедно со Никола Вулиќ и Милое Васиќ, тој прв…

Коментарите се исклучени на д-р Миодраг Грбиќ, археологот кој зад себе оставил богата биографија и значаен придонес во археологијата

д-р Никола Вулиќ еден од иницијаторите за формирање на музејска установа во Скопје

Археолошкиот музеј денес одбележува 97 години од своето основање. Во чест на почетоците на музејската дејност во Македонија кои датираат од 1924 г., овој месец го посветуваме на неколкумината истакнати…

Коментарите се исклучени на д-р Никола Вулиќ еден од иницијаторите за формирање на музејска установа во Скопје

Првиот бакнеж на Купид и Психа

По повод денот на вљубените, ви ја претставуваме теракотната фигурина на Купид (Ерос) и Психа на која е прикажан нивниот прв бакнеж. Митот за Купид и Психа е веројатно најголемата…

Коментарите се исклучени на Првиот бакнеж на Купид и Психа

Бронзен крст, енколпион

Празникот Водици или Богојавление е еден од најголемите христијански празници. На овој ден според христијанското предание Св. Јован Крстител го крстил Исус Христос на реката Јордан. Се нарекува Богојавление бидејки…

Коментарите се исклучени на Бронзен крст, енколпион

Мермерен темплон – еден од најрепрезентативните споменици сочувани како културно наследство

Еден од најрепрезентативните споменици сочувани како културно наследство по потекло од градот кај денешен Суводол е мермерниот темплон откриен при ископувања на ранохристијанска базилика Ископувањата биле започнати од локалните жители,…

Коментарите се исклучени на Мермерен темплон – еден од најрепрезентативните споменици сочувани како културно наследство

Вотивен релјеф со претстава на богот Асклепиј и божицата Хигија

Во денешниот #MuseumMonday ви го претставуваме вотивниот релјеф датиран од 3 век, откриен во с. Ореовец, Прилепско, посветен на богот на лекувањето Асклепиј и неговата ќерка Хигија, заштитничка на здравјето.…

Коментарите се исклучени на Вотивен релјеф со претстава на богот Асклепиј и божицата Хигија