Јарец – симбол на плодност во антиката

Во денешниот #MuseumMonday ви ја претставуваме приказната и симболиката на фантастичната бронзена апликација на планински јарец со долго и густо влакно и силни и големи рогови 👇 Јарецот во антиката…

Коментарите се исклучени на Јарец – симбол на плодност во антиката

Античка божица на убавината, Венера (Афродита)

Во денешниот #MuseumMonday ви ја претставуваме античката божица на убавината, љубовта и копнежот, Венера (Афродита). 👇 Оваа исклучителна претстава е клучниот момент од неверојатната приказна за изборот на најубавата божица,…

Коментарите се исклучени на Античка божица на убавината, Венера (Афродита)

Посејдон, богот на морето

Во денешниот #MuseumMonday ви претставуваме појасна тока со претстава на богот на морето Посејдон, датирана од крајот на 4 век пр.н.е. пронајдена на локалитетот Орманков гроб, с. Тремник, Општина Неготино.…

Коментарите се исклучени на Посејдон, богот на морето

Бронзена светилка од Стоби

Светлината и светилката како нејзин извор, се неопходен елемент на човековото опстојување во секојдневниот живот од раѓањето до смртта. Според Хераклитовиот материјализам, праоснова на сите предмети и појави во светот…

Коментарите се исклучени на Бронзена светилка од Стоби

Дијатрета -најзначаен и најлуксузен наод од доцно античкиот период

Во денешниот #MuseumMonday ви го претставуваме најзначајниот и најлуксузниот наод пронајден во доцно античкиот период - стаклената чаша Дијатрета. 👇 Дијатретата преставува вистинска реткост во светот и од неа се пронајдени само…

Коментарите се исклучени на Дијатрета -најзначаен и најлуксузен наод од доцно античкиот период

Керамички светилки – ритони

#MuseumMonday 👉 Керамичките светилки – ритони потекнуваат од локалитетот Тумба Радобор кај Битола, од периодот на средното бронзено време 18-17 век пр.н.е. Тие се ретки облици на садови, рачно моделирани и…

Коментарите се исклучени на Керамички светилки – ритони

Светилка со ранохристијанска симболика

Светилките како средство за осветлување се употребувале уште во праисторијата. Во периодот на доцна антика керамичките светилки добиваат карактеристична форма и орнаментика. Нивното производство започнува во IV век, а главно…

Коментарите се исклучени на Светилка со ранохристијанска симболика

Праисториска дама од Тумба Маџари

Започнувајќи од денес, секој понеделник, кога музејот е затворен за посетители ќе ви презентираме интересни содржини за 👉 #MuseumMonday Денес ви ја претставуваме праисториската дама од Тумба - Маџари, која е…

Коментарите се исклучени на Праисториска дама од Тумба Маџари

Изгледот на жените во минатото

Со антрополошките истражувања се реконструира физичкиот изглед на човекот преку неговите скелетни остатоци. __ Денес во проектот #МузејскаЕдукација преку #Цртежи🎨 Ви претставуваме како изгледале жените во минатото. __ 🖼️1: Хронолошки најстар претставник на предисториското…

Коментарите се исклучени на Изгледот на жените во минатото

Ибрик – Османлиски период

Од крајот на 14 век па сѐ до Балканските војни во 1912 година, територијата на Македонија била под Турско Османлиска Власт. По доаѓањето на овие простори, Турците Османлии го наметнуваат…

Коментарите се исклучени на Ибрик – Османлиски период