Изложбата “100 години Требениште” отворена за посетители до 31.08

Уште 2️⃣0️⃣-тина дена јавноста ќе има можност во Археолошкиот музеј во Скопје да ја види ексклузивната меѓународна изложба „100 години Требениште“  на која се изложени околу 400 вредни артефакти. Вниманието и интересот на околу ➡️10.000 посетители кои ја посетија оваа изложба од отворањето до сега, најмногу го привлекоа четирите златни маски т.е. одразите на ликови […]

Едукативна работилница за деца

Едукативниот центар Bright Kids кој е познат како центар за едуцирање и поттикнување на креативноста и имагинацијата на дечињата, денеска го одржа својот креативен час во нашата опремена археолошка едукативна работилница “Млади археолози” преку која децата се запознаа со археологијата, а потоа ги разгледаа изложените артефакти во постојаната и времената поставка. Археолошкиот музеј е музеј […]

Ексклузивни изложби во тек

Во Археолошкиот музеј се во тек двете ексклузивни изложби “100 години Требениште” и “Великата степа: Историја и култура” која е дел од проектот “Процесијата на Златниот човек низ музеите ширум светот” кои посетителите ќе имаат можност да ги посетат во текот на овој и наредниот месец

ЗЛАТНИОТ ЧОВЕК – КАЗАХСТАНСКИОТ ТУТАНКАМОН ИЗЛОЖЕН ВО АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Синоќа во НУ Археолошки музеј на Република Северна Македонија свечено беше отворена изложбата „Великата степа: историја и култура“ на Националниот музеј на Република Казахстан, како дел од проектот „Патувањето на златниот човек низ музеите ширум светот“. Во присуство на претставници на дипломатскиот кор на Републик а Северна Македонија, претставници на Министерството за култура и голем […]

Прес-конференција и предавање

Денес, во Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија се одржа прес-конференција по повод утрешното отворање на ексклузивната гостувачка изложба  “Големата степа: историја и култура”која е во рамките на проектот “Процесијата на Златниот човек низ музеите ширум светот” и предавањето “Златниот човек: Културно наследство на Античките номади од Централна Азија”. На прес-конференцијата говореа директорот на Националниот музеј на Република […]

„Златниот човек“ од Казахстан во Археолошкиот музеј во Скопјe

На 11 јули во Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија во Скопје ќе биде отворена ексклузивна изложба од Националниот музеј на Република Казахстан, од Нур-Султан, насловена „Патувањето на Златниот човек во музеите ширум светот“. Во фокусот на изложбата е најпознатото и најзначајно археолошко откритие на Казахстан – Златниот човек, познат и како казахстанскиот Тутанкамун, датиран […]

Едукативна работилница во Неолитското село, Тумба Маџари

Денес, во Музејот под отворено небо – Неолитското село Тумба Маџари се одржа едукативна работилница со лицата од ЈЗУ“Универзитетска клиника за психијатрија”, Скопје На оваа едукативна и креативна работилница лицата имаа можност со глина да моделираат артефакти од неолитот. Во склоп на археолошкиот проект „Неолитско село“ се изградени и неколку куќи во духот на неолитската […]

Музејот ги отвори вратите за кучињата придружници

Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија од денес ги отвора своите врати за кучиња придружници на лицата со попреченост. Како општествено одговорна институција којa прва меѓу музеите во нашата држава ја донесува оваа одлука, апелираме дека институциите од областа на културата треба да бидат достапни секому и да придонесат за подигнување нa свеста и овозможување […]

Одбележување на интернационалниот ден на музеите

Во рамките на двата исклучително значајни јубилеја – 100 години од откривањето на некрополата во Требениште и 95 години од основањето на Археолошкиот музеј, а по повод одбележувањето на интернационалниот ден на музеите, на 18 мај (сабота) влезот за посетителите во Археолошкиот музеј ќе биде бесплатен.

Започна реализацијата на македонско – чешкиот истражувачки проект

Започна реализацијата на македонско – чешкиот истражувачки проект насловен: “Погранични студии. Истражување на идентитетот и културните контакти во пограничната област на античка Македонија (Охридско езеро)” Овој меѓународен археолошки проект е соработка помеѓу Археолошкиот музеј во Скопје и Карловиот универзитет во Прага. Главна цел е да се овозможи археолошко и архитектонско истражување и развој на општините […]