Работна посета на делегација од Националниот музеј на Косово во Приштина

  • Post category:Настани
  • Reading time:1 mins read

Во Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија се одржа работна посета на делегација од Националниот музеј на Косово во Приштина, предводена од директорот, г. Ајет Лечи.

Се разговараше за идна соработка меѓу двете институции преку гостувачки изложби од обете страни, како и можност за организирање на заеднички изложби, размена на искуства во областа на музејската едукација, конзервација и реставрација.

 

На средбата, која се одржа во рамките на иницијативата за потпишување протокол/календар за соработка меѓу Министерството за култура на Република Северна Македонија и Министерството за култура, млади и спорт на Република Косово, беа присутни и г. Афет Јашари како претставник на Министерството за култура на Република Северна Македонија и г. Ферат Мемети, директор на НУ Природонаучен музеј во Скопје.