Протокол за посета на музејот

Археолошкиот музеј од утре 👉 вторник, 21.07.2020, ги отвoра своите врати за посетителите согласно препораките и новиот протокол за посета на музеј🏛️ 👇 😷 Носењето маска е задолжително во текот на целата посета 🤲 Задолжително дезинфицирање на рацете пред влегување во музејот 👤 👤 Одржување дистанца од 1,5 до 2 метри пред билетара, како и во поставката 💳 Препорачуваме бесконтактно плаќање […]

Виртуелна посета на “100 год. Требениште”

Археолошкиот музеј во чекор со музеите ширум светот 😊 Виртуелната посета на најекслузивната интернационална изложба на овие простори “100 години Требениште” е совршена идеја во овие денови кога сите сме во домашна изолација. Уживајте во мистиката и убавината на наодите од оваа позната некропола. #СедиСиДома и #ПосетиИзложба 👇 https://my.matterport.com/show/?m=1zAEcXfadcX&utm_source=4

Изложбата е отворена до 15 ти март 2020

Изложбата “Статусните симболи кај пајонските заедници” претставува една перспектива на приказ на пет богати женски погребувања од некрополите Лисичин Дол (гробовите 334,357,359) и Милци (гробовите 111, 125) каде во изворна состојба, добро сочувани, среќаваме нови типови на религиозни комплети од групата на т.н. „Македоски-пајонски бронзи“. Со археолошките истражувања на некрополите од железното време во долното […]

Присуство на конференција во Казахстан

Директорот на Археолошкиот музеј, м-р Горан Санев, присуствуваше на конференција за интернационалниот проект “Процесијата на Златниот човек низ музеите ширум светот” која се одржа во Казахстан. На конференцијата учествуваа повеќе претставници од музеите од Грција, Турција, Узбекистан, Малезија и останати држави.

Изложбата “Статусни симболи кај Пајонските заедници” е отворена до март 2020

Изложбата “Статусни симболи кај Пајонските заедници” претставува една перспектива на приказ на пет богати женски погребувања од некрополите Лисичин Дол и Милци кои по своите специфични карактеристики се издвојуваат од останатите погребувања во населбата, каде во изворна состојба, добро сочувани, среќаваме нови типови на религиозни комплети од групата на т.н “Македонски-пајонски бронзи”. Самата појава на предмети […]