Epigrafika dhe skulptura

Koleksioni “Epigrafika dhe skulptura” është i përbërë nga objekte muzeore që datojnë që nga koha e bronzit të vonë deri në antikitetin e vonë (shek. XII p.e.s. - shek. IV…

Komentet te Epigrafika dhe skulptura Janë të Mbyllura

Periudha e hershme mesjetare

Periudha e hershme mesjetare është një periudhë e turbullirave të mëdha shoqërore që çojnë në zbrazje masive dhe kolaps të kulturës qytetare në Perandorinë e hershme Bizantine, e cila daton…

Komentet te Periudha e hershme mesjetare Janë të Mbyllura

Periudha arkaike

Periudha arkaike është një nga pikat më të rëndësishme të kulturës helene dhe ndjek stilin gjeometrik të vitit 660 p.e.r. dhe zgjat deri në paraqitjen e periudhës klasike të rreth…

Komentet te Periudha arkaike Janë të Mbyllura

Periudha e mesme mesjetare

Emancipimi i mbretërive të Evropës Perëndimore kushtëzoi shfaqjen e aspiratave të jashtme për kapjen e territoreve dhe pasurive të perandorisë së rivendosur dhe konflikte të përqendruara ushtarake në zonën e…

Komentet te Periudha e mesme mesjetare Janë të Mbyllura

Periudha Klasike

Koleksioni i periudhës klasike në ekspozitat e përhershme muzeore prezanton objektet arkeologjike që datojnë nga fundi i shekullit V deri në mesin e shekullit IV p.e.r. Është periudha e ndryshimeve…

Komentet te Periudha Klasike Janë të Mbyllura

Mesjeta e vonë

Periudha e vonë mesjetare përshkruhet më elokuent me fazën e fundit të pushtimeve të shpeshta ushtarako-politike të përfaqësuesve të elitës fisnore serbe. Aspiratat e tyre territoriale në jug do të…

Komentet te Mesjeta e vonë Janë të Mbyllura

Koleksioni i numizmatikës antike

Koleksioni i numizmatikës antike në Muzeun Arkeologjik të Maqedonisë së përmban monedha që datojnë nga fillimi stampimi monetar në territorin tonë - nga fundi i shekullit VI p.e.r.. deri në…

Komentet te Koleksioni i numizmatikës antike Janë të Mbyllura

Periudha osmane

Nga fundi i shekullit XIV e deri në luftërat ballkanike të vitit 1912, territori i Republikës së Maqedonisë ishte nën sundimin osman. Me të arritur në këto zona, osmanët imponuan…

Komentet te Periudha osmane Janë të Mbyllura

Periudha helenistike

Ky koleksion përfshin periudhën e cila në historinë botërore është е njohur si periudha helenistike. Megjithëse shkenca nuk është harmonizuar ende rreth fillimit dhe mbarimit të kësaj periudhe, si kornizë…

Komentet te Periudha helenistike Janë të Mbyllura

Periudha romake

Legjenda për qytetin e Romës thotë se në shekullin VIII p.e.r., vajza e mbretit Numitor, Rea Silvia, u skllavërua nga perëndia romake e luftës - Marsi, për të lindur më…

Komentet te Periudha romake Janë të Mbyllura