Periudha romake

  • Post category:Arkeologjia antike
  • Reading time:7 mins read

Legjenda për qytetin e Romës thotë se në shekullin VIII p.e.r., vajza e mbretit Numitor, Rea Silvia, u skllavërua nga perëndia romake e luftës – Marsi, për të lindur më vonë binjakë meshkuj të fortë. Nga frika hyjnore e natyrës së tyre, mbreti urdhëroi që fëmijët të mbyten në lumin Tiber, por ata, nën mbrojtjen e perëndive, mbijetuan dhe u hodhën në breg. Këtu, fëmijët u gjetën nga një ujkonjë, të cilët thithnin qumësht nga ajo dhe përkujdesej sikur të jenë fëmijët e saj.

Kur u rritën, vëllezërit Romuli dhe Remi vendosën të formojnë qytetin e tyre në zemër të Gadishullit Apenin pranë lumit Tibar, por për shkak të mosmarrëveshjeve për të, Romuli vrau Romin, dhe qyteti u emërua sipas udhëheqësit të parë Romul, i njohur këtu te ne si Roma. I formuar si një monarki dhe i udhëhequr nga një mbret, në betejë të vazhdueshme me fqinjët e tij dhe vetëm katër vjet paqë gjatë disa shekujve, qyteti i Romës do të ngrihet në shekullin e pestë si faktori më i madh dhe më me ndikim në të gjithë Gadishullin Italik. Por tradita thotë se mizoria e mbretërve të tyre do ta kthejë Romën në një republikë që së shpejti do të ndryshojë imazhin e saj të njohur në botën e atëhershme.

Ngritja e shpejtë e qytetit të Romës nga një qytet i vogël i parëndësishëm përgjatë brigjeve të lumit Tiber në një Republikë ushtarake që kontrollonte të gjithë Gadishullin e Apenineve ka eleminuar nevojën për të zgjeruar dhe eliminuar më tej konkurrencën ekonomike. Kushtet, praktika, përkushtimi, efikasiteti dhe krenaria e emrit të familjes kanë kontribuar në shekullin II p.r.e. Republika Romake pushtoi pjesën më të madhe të Mesdheut Perëndimor, por perla e suksesit të tyre ishte pushtimi i mbretërisë së lavdishme të Maqedonisë në 168 dhe 148 p.r.e. Ky sukses do të hapë rrugën e pushtimeve në lindje, duke e mbushur qytetin me pasuri të mëdha dhe arritje kulturore, por mbi të gjitha duke pushtuar epërsinë e padiskutueshme faktorin më të fuqishëm në botën antike.

Në shekujt e ardhshëm, kjo Republikë e fuqishme do të shndërrohet në Perandorinë më të madhe të njohur botërisht në historinë njerëzore, e cila do të shtrihet në tri kontinente, duke përfshirë tërë Mesdheun, pothuajse gjithë Evropën dhe gjysmën e Ishullit Britanik, duke mbijetuar 12 shekuj të pabesueshëm. Përmes figurave të tilla si Gaj Julius Caesar, Octavian Augustus, Neron, Titus, Traian, Hadrian, etj., Por edhe me rolin e tij në fillimet e krishterimit, ai do të mbetet i përkujtuar përjetësisht, si një shembull për të gjitha Perandoritë e mëvonshme dhe sot. Sidoqoftë, e njëjta barbare do të shuhet në 476 e.r.. duke vazhduar të jetojë kolektivisht përmes Perandorisë Romake Lindore, të quajtur më vonë Bizanti.

Vlerat universale që Roma u solli banorëve të saj ndryshuan plotësisht mënyrën e lashtë të jetës. Superioriteti ushtarak dhe organizativ i Romës mbi të gjithë bashkëkohësit e tij ka kontribuar në paqen dhe stabilitetin e të gjitha territoreve të saj, duke bërë të mundur jetën paqësore romake në lugina, në qendra të mëdha, kryesisht ekonomike të ashtuquajtura qytete. Jeta urbane romake ka marrë një dimension të ri me vlera të unifikuara globale si sistemi monetar, arsimi, kultura, gjuha, mjekësia dhe higjiena publike, por duke mos prishur vlerat e vjetra, traditat, fenë, gjuhën dhe zakonet.

Së shpejti, jeta paqësore kontribuoi në një rritje të mprehtë të numrit të banorëve të qytetit, zhvillimin e zejtarisë dhe theksimin e nevojës për ndërtesa publike mbresëlënëse të reja, më të mëdha dhe furnizimin e tyre të qëndrueshëm me ujë të pijshëm, përfshirë tempuj, forume, banjë publike, teatro, arena; të gjitha vendet e njohura për shoqërizimin, relaksimin, masazhin dhe marrëveshjet e biznesit; të gjitha të ndërtuara me një nga materialet më pak të njohura – beton (që gjenden në të gjitha ndërtesat moderne).

Megjithëse zyrtarisht mbretëria e dikurshme e Maqedonisë ishte nën sundimin Romak qysh në shekullin II p.e.r dhe pati një rol të madh në Luftën e Parë Civile Romake, megjithatë, deri më tani hulumtimet në territorin e Maqedonisë së Veriut thekson se ndikimi i plotë romak urban në Maqedoni do të arrinte vetëm në shekullin I-II të erës së re, pasi të stabilizohej situata e sigurisë në Ballkan, e cila gjithashtu ishte për shkak të komunikimeve të reja të zgjeruara dhe të shtruara siç është Via Egnatia më e famshme, do të shënohet në të gjitha hartat antike të botës.

Lëvizja e shpejtë dhe e lirë e tregtisë, ushtria dhe popullsia, përveç ideve, teknikave dhe teknologjive të reja, do të sjellin kulte të shumta “të reja”, kryesisht egjiptiane dhe persiane, si dhe krishterimin, i cili, megjithëse u dënua i pari dhe u ndëshkua ashpër, deri në shkatërrimin e Romës, do të shpallet feja e vetme shtetërore e njohur në tërë Perandorinë.

Magjistralet e mëdha kanë lehtësuar dhe përshpejtuar lëvizjen e njerëzve, mallrave dhe ideve. Në një kohë të shkurtër, ekonomia maqedonase do të rikuperohet dhe stabilizohet. Kjo do të çojë në theksimin e të ashtuquajturave. “Elita urbane” dhe veteranët e luftës, të cilët do të lënë mënjanë pronat e tyre, sendet luksoze dhe luksete, duke jetuar në shtëpi të qytetit të zbukuruar ose vila si ajo në lokalitetin Stakina Cesma në Vallandovë, jashtë qendrave tona të njohura të qytetit si Skupi, Stobi, Heraklea , Stibera, Marvinci.

Muzeu Arkeologjik i Maqedonisë në ekspozitën e tij të përhershme bashkon pothuajse të gjitha objektet arkeologjike romake më përfaqësuese dhe unike nga e gjithë Maqedonia, përveç nga qyteti romak i Skupit. Kështu, me më shumë se 250 objekte të ekspozuara, të jetës së përditshme të banorëve të Perandorisë Romake, besimet e tyre, frikat, bizhuteritë, luksi, si dhe sendet funerale që e mbanin të ndjerin në jetën e përtejme, u rekunstruan plotësisht.

Përveç karrocës rituale tërësisht të rikonstruktuar, seksioni i Muzeut Romak është veçanërisht krenar për disa objekte të rralla në të gjithë botën që po prezantohen për herë të parë këtu. Këtu përfshihet autepsa e bronzit, një koleksion i pasur shishesh të vogla qelqi shumëngjyrësh, figurinat terrakote “Afërdita me mollën e Parisit” dhe “Valltarja me cimbale”, lodra e fëmijëve terrakotë pas vdekjes “Kalorësi” si dhe tre kutitë prej druri të dekoruara mjaft për kozmetikë / ilaçe – të vjetra mbi 18 shekuj.

Mr. Klekovski Jane, kurator i lartë për periudhën romake