Periudha e mesme mesjetare

Emancipimi i mbretërive të Evropës Perëndimore kushtëzoi shfaqjen e aspiratave të jashtme për kapjen e territoreve dhe pasurive të perandorisë së rivendosur dhe konflikte të përqendruara ushtarake në zonën e parë të sundimit Bizantin, që përfshinte Maqedoninë. Kushtet dinamike historike rezultojnë në ndryshime të shpejta dhe të shumta historike, në hijen e të cilave vendbanime të shumta përqendrohen rreth kështjellave të mëdha në të cilat zhvillohet kultura e mesme mesjetare e viteve (1000 deri në 1206) që përfundon me rënien e Perandorisë Bizantine, respektivisht kryeqytetin e saj Konstandinopojën, nën Latinët. Në territorin e Republikës së Maqedonisë këtë periudhë e ndjekim në një termin të zgjatur deri në dekadën e tetë të shekullit XIII, të shënuar nga luftëra të shumta për prestigj dhe pushtime alternative territoriale të ndjekura nga ndryshime të shpejta të pretendentëve: Bizanti, Perandoria Bullgare, Mbretëria Serbe, qeveritë perëndimore dhe evropiane dhe pretendentët lokalë maqedonas.

Vitrina 154 përshkruan cilësinë e jetës në kohërat e trazuara të mesjetës të zhvilluara nën ndikimin intensiv bizantin dhe të shtypur nga kriza e turbullirave ushtarake. Komponenti kryesor paraqet prodhimin qeramik, kryesisht të dedikuar për përdorimin të kuzhinës, i përbërë nga gota dhe vorba me forma të ngjashme dhe dimensione të ndryshme, të zakonshme midis gjetjeve arkeologjike, të përfaqësuara në nivelin më të lartë në vitrin. Llojet e njohura janë karpa karakteristike, një ekzemplar i ekspozuar në bazë, të cilat evoluojnë nga tiganët e Bizantit me cilësi më të lartë deri me format tokësore më të mëdha dhe të trasha që janë përdorur ku kanë qenë përdorim popullor deri më sot. Këtu përfshihen shtamba të ndryshme, por edhe prodhimi me cilësi më të lartë të qeramikës të glazuar si një zëvendësim i enëve metalike ekskluzive, të cilat fatkeqësisht Muzeu nuk i posedon, për këtë arsye ato nuk përfaqësohen në ekspozitën tonë.

Një komponent i rëndësishëm në paraqitjen e kohës janë objektet për përdorim personal, gjerdanët e shumëfishtë me tela të ulëta të bërë nga rruaza qelqi, të zbukuruara me rruaza qelqi të mëdha me zbukurime të ndërlikuara me shumë ngjyra, që përfaqësojnë bizhuteri popullore dhe rruaza shtesë të ulëta argjendi, duke pasqyruar dallimin shoqëror, përkatësinë fetare dhe besëtytninë e bartësve të tyre. Kjo dëshmohet nga bizhuteritë ekskluzive nga varri nr. 4 nga Koreshnica-Demir Kapia, shek. X-XI, të plotësuara me rrathë qelqi dhe bronzi, një palë vathë të argjendtë të mëdhenj, unaza argjendi dhe një diademë ekskluzive që përbëhet nga disa aplikacione të qepura fillimisht në shiritë, me një seri varësesh e cila bie nga balli dhe dekorim qendror. Krijimtaria e prodhuesve të bizhuterive të femrave është e pafund, e përfaqësuar nga një grup tjetër objektesh nga lokalitete të ndryshme të kryera në harmoni delikate në gotë të bardhë-kaltërt, kryesisht nga shekulli XII, nga ku kishte origjinën shishja e Leventanit – ekstrakte aromatike nga Levantja, e paraqitur nga një gjetje në Kalanë e Shkupit. Komponenta e besimit reflektohet në kryqet e bronzit nga X-XI dhe ampula e plumbit e mirreve të shenjta të sjella nga një pastor i largët në një faltore të pasigurt nga shekulli XII, ndoshta XIII.

Mr. Lubinka Xhidrova, arkeologe, kuratore për arkeologjinë mesjetare