Tempulli prej mermeri – Suvodolit

  • Post category:Uncategorized
  • Reading time:3 mins read

Një nga monumentet më përfaqësuese të ruajtura si një trashëgimi kulturore me origjinë nga qyteti Manastirit pranë Suvodolit të sotëm është tempulli prej mermeri i gjetur gjatë gërmimeve të një bazilike të hershme kristiane.

Gërmimet filluan nga vendasit, për t’u ndërmarrë në vitet 1931-1934. nga Dr. Franc Mesenel, i punësuar në Muzeun e vjetër Arkeologjik në Shkup, dmth në atë kohë Muzeu i Serbisë Jugore. Pas zbulimit të tyre, pjesët e tempullit, pra ndarja e kantinës së hapësirës së altarit – tempulli – së bashku me mbetjet e mozaikut të dyshemesë u transferuan në Kurshumli an. Vetëm në vitin 1999. ata iu nënshtruan testimit dhe mbrojtjes së gjerë të konservimit dhe restaurimit. U krye rekonstruimi përfundimtar i ndarjes dhe rekokonstruimi i pjesshëm konceptual i mozaikut.

Tempulliështë bërë nga mermeri lokal me origjinë nga miniera Sivec afër Prilepit. Sipas pamjes së saj, ajo u ndërtua në shekullin e V-të, por si rezultat i prishjes dhe dëmtimit ajo u rindërtua disa herë, dhe më në fund me rekonstruimin për të përcaktuar pamjen e saj të fundit me pllakat parapet, karakteristike të fillimit të shekullit të VI-të të vendosura në themelet e vjetra. Tempulli përbëhet nga një ndarje e altarit të lartë që mbylli hapësirën e altarit, e ashtuquajtura bema ose presbiteriumi, i cili shtrihej në murin lindor të kishës – absidën. Në atë zonë kishte një sintron gjysmërrethor, pra vende për klerikët, dhe shkallë shtesë u ndërtuan në anën e hapësirës qendrore, e cila flet për madhësinë e bashkësisë fetare që mblidhej këtu. Në hapësirën qendrore ishte vendosur tryeza e nderuar, mensa, nga e cila ruhen fragmente, poshtë së cilës ishte një kriptë me reliket e shenjtorëve të depuara, mbi shenjtërinë e së cilës dhe nën mbrojtjen e të cilit u ndërtua kisha, dhe ata mbrojtën besimtarët që u mblodhën këtu për lutje.