Ѓердан со висулци

7,700.00 ден

Опис

Злато, лиење, филигран, гранулација.

Три амфорони и еден калотен висулец , како и три цилиндрични мониста за ѓердан. Украсени се со аплицирани филигрански жички кои формираат венци од издолжени листови.

Датира од VI – V век.пр.н.е.

Горна Порта, Варош, Охрид