Антропоморфна ваза Јофка

420.00 ден

Опис

Ваза со претстава на долен дел од женското тело со заоблени форми и нагласена стеатопигија. Покрај декоративната намена, вазата веројатно се користела и за чување накит, бидејќи при ископувањата во неа биле пронајдени полжавчиња и школки користени како монистри за ѓердан.

Хронолошки вазата датира од Среден неолит, 5.500 пр.н.е.

Вршник,Таринци, Штип