Наскоро отворање на изложбата ,,Raffaelo: Opera Omnia”

Ни претставува особена чест и задоволство да најавиме дека од 19.10.2021 г., во Археолошкиот музеј ќе биде отворена за посетители патувачката изложба ,,Raffaelo: Opera Omnia”. Македонската јавност ќе има ретка…

Коментарите се исклучени на Наскоро отворање на изложбата ,,Raffaelo: Opera Omnia”

Филмот „Движни записи од Македонската археологија“ прикажан на манифестацијата ,,Струмица, градот на културата”

Археолошкиот музеј на РСМ, имаше чест и можност уште еднаш да биде дел во програмата на манифестацијата ,,Струмица, градот на културата" претставувајќи се со филмот „Движни записи од Македонската археологија“…

Коментарите се исклучени на Филмот „Движни записи од Македонската археологија“ прикажан на манифестацијата ,,Струмица, градот на културата”

Средношколците од СУГС ,,Никола Карев” во посета на Коњух и Куклици

Археолошкиот музеј организираше посета на археолошките локалитети Куклици и Коњух за средношколците од СУГС ,,Никола Карев" Средношколците имаа можност да се запознаат со феноменот земјени пирамиди или камени кукли во…

Коментарите се исклучени на Средношколците од СУГС ,,Никола Карев” во посета на Коњух и Куклици

Одржани едукативни работилници за Бела ноќ

За нашите најмлади посетители, во рамки на манифестацијата ,,Бела ноќ", се одржаа две едукативни работилници на интересни теми. Темата на работилницата одржана во Археолошкиот музеј беше ,,Доживувам и создавам” ,…

Коментарите се исклучени на Одржани едукативни работилници за Бела ноќ

Археолошкиот музеј дел од манифестацијата ,,Струмица, град на културата”

Вечерва, Археолошкиот музеј беше дел од манифестацијата ,,Струмица, град на културата" со премиерно прикажување на документарниот филм за Неолитското село или Музејот под отворено небо ,,Тумба Маџари". Документарниот филм е…

Коментарите се исклучени на Археолошкиот музеј дел од манифестацијата ,,Струмица, град на културата”

ЕДКН одбележани со едукативна работилница за членовите на дневниот центар ,,Доза среќа”

Во рамки на најавениот настан по повод манифестацијата „Европски денови на културнотo наследство“ во согласност со годинешната тема на манифестацијата - „Културно наследство за сите“ ги поканивме членовите на дневниот…

Коментарите се исклучени на ЕДКН одбележани со едукативна работилница за членовите на дневниот центар ,,Доза среќа”

Во тек е реализацијата на проектот „ Погранични студии. Истражувања на идентитетите и културните контакти во пограничната област на Античка Македонија“

Проектот „ Погранични студии. Истражувања на идентитетите и културните контакти во пограничната област на Античка Македонија“ (Frontier Studies. Investigation into Identity and Cultural Contacts in the Border Area of Ancient…

Коментарите се исклучени на Во тек е реализацијата на проектот „ Погранични студии. Истражувања на идентитетите и културните контакти во пограничната област на Античка Македонија“
Read more about the article Во тек е реализацијата на проектот „ Погранични студии. Истражувања на идентитетите и културните контакти во пограничната област на Античка Македонија“
DCIM100MEDIADJI_0267.JPG

Завршени овогодинешните истражувања на локалитетот Голема Пешт, Здуњe

Наоѓалиштето се наоѓа во близина на село Здуње, Општина Македонски Брод, а на 65 км од Скопје. Пештерата секако не е случајно користена на што упатува релјефот околу неа и…

Коментарите се исклучени на Завршени овогодинешните истражувања на локалитетот Голема Пешт, Здуњe

д-р Драгиша Здравковски (1952 – 2015)

Животниот пат на д-р Драгиша Здравковски, започна во 1952 година, во малото и питомо овчеполско гратче Свети Николе. Истражувачкиот и љубопитен дух, но и големата љубов кон археологијата го однесоа…

Коментарите се исклучени на д-р Драгиша Здравковски (1952 – 2015)

Вработени

Одделение за предисториска археологија м-р Љиљана Шаламанов-Коробар, археолог, кустос советник за палеолит м-р Елена Стојанова Канзурова, археолог, кустос советник за неолит Буњамин Џемаили, кустос за неолит Ирена Колиштркоска Настева, кустос…

Коментарите се исклучени на Вработени