Обука за недеструктивни, геофизички истражувања

Во текот на месец април ќе се одржи обука за недеструктивни, односно геофизички истражувања, во која ќе учествуваат археолози од повеќе институции од државава, а ќе се спроведе на три…

Коментарите се исклучени на Обука за недеструктивни, геофизички истражувања

Видео: Од парче глина до фигурина

Фигурините кои прикажуваат женско тело декорирано со врежани симболи, претставуваат една од највпечатливите карактеристики на енеолитот. Во денешното видео ќе се запознаете со техниките на рачната изработка и целиот процес…

Коментарите се исклучени на Видео: Од парче глина до фигурина

Работилница со средношколците од уметничкото училиште

Непосредно пред затворањето на изложбата ,,Raffaelo: Opera Omnia" се одржа уште една работилница со средношколците од уметничкото училиште ,,Лазар Личеновски" од Скопје. Им благодариме на талентираните ученици за прекрасните изработки ❤…

Коментарите се исклучени на Работилница со средношколците од уметничкото училиште

Министерката за култура, Ирена Стефоска во посета на изложбата ,,Raffaelo: Opera Omnia”

Министерката за култура, Ирена Стефоска денес ја посети изложбата ,,Raffaelo: Opera Omnia" Министерката беше пречекана од Амбасадорот на Италија во РСМ, Н.Е Андреа Силвестри и д-р Славица Бабамова, в.д директорката…

Коментарите се исклучени на Министерката за култура, Ирена Стефоска во посета на изложбата ,,Raffaelo: Opera Omnia”

Едукативна работилница со учениците од ООУ ,,Св.Кирил и Методиј”

Учениците од IV-1 одд. од ООУ ,,Св.Кирил и Методиј" денес беа учесници во едукативната работилница насловена ,,Рафаело во моите очи" одржана во рамки на изложбата ,,Raffaello: Opera Omnia" Учесниците преку…

Коментарите се исклучени на Едукативна работилница со учениците од ООУ ,,Св.Кирил и Методиј”

Одбележан меѓународниот ден на лицата со попреченост

Меѓународниот ден на лицата со попреченост чие овогодишно мото е ,,Лидерство и учество на лицата со попреченост кон инклузивен, пристапен и одржлив пост-Ковид 19 свет" го одбележавме со супер дружба…

Коментарите се исклучени на Одбележан меѓународниот ден на лицата со попреченост

Геомагнетни и контролни археолошки ископувања на лок. Мали Дол во с.Тремниk, Неготино

Археолошкиот локалитет Мали Дол кај с. Тремник, Неготино систематски се истражува од 2009 г. Оваа година за прв пат се применети снимања со георадар што ни овозможи да добиеме слика…

Коментарите се исклучени на Геомагнетни и контролни археолошки ископувања на лок. Мали Дол во с.Тремниk, Неготино

Еден од најдобрите портрети од високата ренесанса – Портретот на Балдазаре Кастиљоне

Еден од најдобрите портрети од високата ренесанса кое ќе ужива голема популарност долги години е портретот на Балдазаре Кастиљоне. Неговото влијание ќе се почувствува во делата на еминентни уметници како:…

Коментарите се исклучени на Еден од најдобрите портрети од високата ренесанса – Портретот на Балдазаре Кастиљоне

Изведена систематска проспекција на теренот во атарот на селото Наколец, Преспа

Во текот на ноември, Археолошкиот музеј на РСМ во соработка со Рурскиот Универзитет во Бохум изведоа систематска проспекција на теренот во атарот на селото Наколец, Преспа. При истражувањата беа пронајдени…

Коментарите се исклучени на Изведена систематска проспекција на теренот во атарот на селото Наколец, Преспа

Археолошкиот музеј добитник на награда од Филозофскиот факултет

По повод 100 години од основањето на Филозофскиот факултет при Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј" денес се одржа свеченост на која се доделуваа јубилејни награди на поединци, организации и институции. Ни…

Коментарите се исклучени на Археолошкиот музеј добитник на награда од Филозофскиот факултет