Приврзок „Лира“

Приврзок „Лира“ – изложен на тековната изложба “Статусни симболи кај пајонските заедници”   Бронзен приврзок во форма на стилизиран музички инструмент – лира, изработен во бронза, во техника на “истечен восок” (cire perdue). Предмет кој е единствен од овој тип, кој како форма досега не е познат помеѓу култните бронзи од железнодопските некрополи во Долно […]

Висулец со форма на макова чашка

Годината ја започнуваме со еден интересен артефакт кој е изложен на изложбата “Статусни симболи кај пајонските заедници”. Станува збор за висулец со форма на макова чашка со полусферно тело, благо биконусно во долниот дел, со нагласени извлечени и „стилизирани“ протоми на птици на краевите и капакот на чашката, чија долга и вертикална дршка завршува со […]

Теракотна играчка- коњаници

Уникатна теракотна играчка за деца од римскиот период. Налик денешните играчки-автомобили, децата од антиката си играле со вакви колички кои во нашиот пример се два коњаника, кои јаваат еден покрај друг. Коњаниците на себе носат кожна наметка вообичаена за римскиот период која ги штитела патниците од лошите временски услови. Двата коњаника меѓусебно се споени преку […]

Териака

Во збирката од османлискиот период  во Археолошкиот музеј, е изложен артефактот оловно капаче кој претставува дел од  касета и е познат под името  teriaka или teriak. Предметот потекнува од Венеција и е датиран помеѓу 16 и 17 век. Во самата касета се чувал противотров наменет за лекување на разни болести како чума,каснување од змија, разни […]

Бронзена апликација со претстава на Силен

Вистинско ремек дело од римскиот период.  Бронзена биста на Силен, античкиот „заштитник“ на радоста, веселбите, танцот и лирата, но пред сè на виното и пијанството. Прикажан како буцкаст пијан старец со широко отворени очи, подигнати дебели веѓи и широк нос кој на главата носи венец од бршлен и грозја. Има масивна долга увртена брада, бркови […]

Венера (Афродита) со златно јаболко

Исклучителна претстава на античката божица на убавината, љубовта и копнежот, Венера. Оваа претстава е клучниот момент од неверојатната приказна за изборот на најубавата божица, а воедно и најубавата жена на светот. За судија на истиот, случајно бил назначен Парис од Троја. Иако изборот требало да биде само според убавината на голите тела на божиците, неодлучниот Парис […]

Митот за Купид (Ерос) и Психа

Митот за Купид и Психа е веројатно најдобрата љубовна приказна сочувана од античката митологија до денес. Долга и возбудлива приказна за животот на преубавата Психа и нејзината неизмерна љубов кон богот на љубовта, Купид. Приказна со многу заплети и драми, но приказна за љубов која не можат да ја спречат ниту боговите. Таа сепак има […]

Висулец од морски полжави

Ексклузивен археолошки предмет од бронзеното време, претставува композитниот висулец од морски полжави и стаклени мониста, откриен на некрополата од 13 – 12 век пред.н.е., на локалитетот Димов гроб кај село Уланци. Висулецот е составен од тринаесет морски полжави – Каури од видот Lаuria, кои се издвоени во парови и наредени по големина. Паровите од морски […]

Модата во Неолитот

МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ ВО МЛАДОТО КАМЕНО ВРЕМЕ – НЕОЛИТ ФРИЗУРИ Археолошките предмети со антропоморфни претстави засега се единствените податоци за изгледот на косата кај неолитскиот човек. Фризурата не е само моден детал на нејзиниот носител, таа го означува и неговиот социјален статус, односно е посредник во комуникацијата со заедницата. Керамичките предмети – антропоморфни жртвеници, од типот […]

Библиотека на Археолошкиот музеј

Во Археолошкиот музеј се наоѓа најстарата и најголемата специјализирана археолошка библиотека во државата. Фондот на библиотеката брои преку 6.000 книги (со преку 20.000 стручни и научни трудови од домашни и странски автори). Меѓу бројните книги се и многу ретки изданија, објавувани од почетокот на 20 ти век, а најстарото од нив потекнува од 1881 година. […]