Бронзена апликација со претстава на Силен

Вистинско ремек дело од римскиот период.  Бронзена биста на Силен, античкиот „заштитник“ на радоста, веселбите, танцот и лирата, но пред сè на виното и пијанството. Прикажан како буцкаст пијан старец со широко отворени очи, подигнати дебели веѓи и широк нос кој на главата носи венец од бршлен и грозја. Има масивна долга увртена брада, бркови […]