Приврзок „Лира“

Приврзок „Лира“ – изложен на тековната изложба “Статусни симболи кај пајонските заедници”   Бронзен приврзок во форма на стилизиран музички инструмент – лира, изработен во бронза, во техника на “истечен восок” (cire perdue). Предмет кој е единствен од овој тип, кој како форма досега не е познат помеѓу култните бронзи од железнодопските некрополи во Долно […]