Теракотна играчка- коњаници

Уникатна теракотна играчка за деца од римскиот период. Налик денешните играчки-автомобили, децата од антиката си играле со вакви колички кои во нашиот пример се два коњаника, кои јаваат еден покрај друг. Коњаниците на себе носат кожна наметка вообичаена за римскиот период која ги штитела патниците од лошите временски услови. Двата коњаника меѓусебно се споени преку […]