Менадата  датира од 500 – 470 год. пр.н.е. и е пронајдена во далечната 1933 год. во Тетово каде на ул. Штипска во близина на Балезовата чешма е пронајден археолошки локалитет.

Таа претставува придружничка и следбеничка на богот на виното Дионис.