СВЕТСКИ ДЕН НА ХЕМОФИЛИЈАТА

Светскиот ден на хемофилијата се одбележува од 1989 година, а 17 април е избран по датумот на раѓањето на Френк Шнабел - основач на Светската федерација за хемофилија. Споделувањето на…

Коментарите се исклучени на СВЕТСКИ ДЕН НА ХЕМОФИЛИЈАТА

Светски ден на аутизмот

На иницијатива на Генералното Собрание на Обединетите Нации, секоја година на 2 април се организираат настани и активности со цел да ја подигнат свеста на јавноста за аутизмот, да информираат…

Коментарите се исклучени на Светски ден на аутизмот

ЧАС НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

Деветта година по ред, Македонија се вклучува во одбележувањето на најголемата светска еколошка акција Часот на планетата Земја, кога во 20:30 часот по локално време, во период од еден час…

Коментарите се исклучени на ЧАС НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА

АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ ДОМАЌИН НА УПРАВНИОТ ОДБОР НА БАЛКАНСКА МРЕЖА НА МУЗЕИ

На 11 и 12 март музејот беше домаќин на Управниот одбор на Балканската мрежа на музеи (Balkan Museum Network). Оваа организација која на почетокот беше фасилитирана од шведската организација „Културното…

Коментарите се исклучени на АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ ДОМАЌИН НА УПРАВНИОТ ОДБОР НА БАЛКАНСКА МРЕЖА НА МУЗЕИ

Дискусија за современата археолошка теорија

Во петок, на 9 март, во Археолошки музеј на Македонија во Скопје, со почеток од 12 часот, ќе се одржи настанот „Современа археолошка теорија“ во организација на Студентското археолошко здружение…

Коментарите се исклучени на Дискусија за современата археолошка теорија

Учество на манифестацијата во Скопје Сити Мол по повод 8-ми Март

По повод меѓународниот ден на Жената, 8-ми март, Скопје Сити Мол, во соработка со Археолошкиот Музеј на Македонија, Музеј на македонската борба и Ансамбл Македонија, ја организираат првата вонмузејска поставка…

Коментарите се исклучени на Учество на манифестацијата во Скопје Сити Мол по повод 8-ми Март

Промовирани 15 нови изданија од едицијата ,,Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“ во рамките на ,,Европската година на културното наследство 2018“

На 28 јануари 2018 година, во Археолошкиот музеј на Македонија во Скопје, беа промовирани 15 нови изданија од едицијата ,,Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“, во…

Коментарите се исклучени на Промовирани 15 нови изданија од едицијата ,,Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“ во рамките на ,,Европската година на културното наследство 2018“

НУ АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА ПОТПИША МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО ИНСТИТУТОТ ЗА ОРИЕНТАЛНА И ЕВРОПСКА АРХЕОЛОГИЈА (OREA), ОД ВИЕНА, АВСТРИЈА

Како резултат на долгогодишната индивидуална соработка помеѓу истражувачи од двете институции, на 22.02.2018 година во Археолошкиот музеј во Скопје се потпиша Меморандум за соработка за успешен развој на натамошните проекти…

Коментарите се исклучени на НУ АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА ПОТПИША МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО ИНСТИТУТОТ ЗА ОРИЕНТАЛНА И ЕВРОПСКА АРХЕОЛОГИЈА (OREA), ОД ВИЕНА, АВСТРИЈА

Гостување на изложбата „ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН ПОМЕЃУ ГРЧКИОТ И КЕЛТСКИОТ СВЕТ КАЛЕ – КРШЕВИЦА 2001-2011“ во Археолошкиот музеј на Македонија

Археолошкиот локалитет КАЛЕ се наоѓа на падините на планината Руен во селото Кршевица, петнаесетина километри јужно од Врање и недалеку од Бујановац. Се простира на едно издолжено плато со падини…

Коментарите се исклучени на Гостување на изложбата „ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН ПОМЕЃУ ГРЧКИОТ И КЕЛТСКИОТ СВЕТ КАЛЕ – КРШЕВИЦА 2001-2011“ во Археолошкиот музеј на Македонија

АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА ВЕ ПОКАНУВА НА ОТВОРАЊЕ НА ИЗЛОЖБАТА „НЕКОГАШ И СЕГА“

ИЗЛОЖБАТА ЈА ОТВОРА: М-Р ГОРАН САНЕВ – ВД ДИРЕКТОР НА АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА КООРДИНАТОРИ НА ИЗЛОЖБАТА: СТРАХИЛ ТЕМОВ И АЛЕКСАНДРА ЧЕВРЕСКА „Некогаш и сега“ е изложба со едукативен карактер,…

Коментарите се исклучени на АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА ВЕ ПОКАНУВА НА ОТВОРАЊЕ НА ИЗЛОЖБАТА „НЕКОГАШ И СЕГА“