Предавање од Проф. Ендру Вилсон (Оксфорд) и промоција на списанието „Патримониум.МК“

Како дел од меморандумот за соработка помеѓу НУ Археолошки музеј на Македонија и фондацијата „Кирил Трајковски “, а во рамки на имплементацијата на активностите предвидени со програмата, во НУ Археолошкиот музеј на Македонија  се одржа предавање на тема: „Најновите методи и технологии кои се користат во систематските археолошки ископувања, презервација и конзервација. Предавањето беше одржано […]

Одбележување на меѓународниот ден на туристички водичи

НУ Археолошкиот Mузеј на Македонија и Здружението на туристички водичи и придружници на Македонија,  „Меѓународен ден на туристичките водичи – 21 Февруари“ оваа година заедно го одбележаа преку организиран настан од едукативен, промотивен и информативен карактер. Со почеток во 11 часот, во просториите на Археолошки музеј свечено беше потпишан Меморандум за соработка помеѓу НУ Археолошки […]

Меѓународна археолошка конференција „Еден чекор понатаму“

Најнови технологии поврзани со археолошките ископувања кои што не се практикуваат многу во нашите систематски археолошки истражувања, како и примената на геофизичките, хемиските, палеоботаничките, археометриските, математичките и археозоолошките методи се презентирани  на меѓународната конференција „Еден чекор понатаму: Мултидисциплинарен пристап во археологијата“, ќе се одржи во НУ Археолошки музеј на Македонија, а во организација на Чешката […]

Отворање на годишната археолошка изложба

На 29 Декември 2014 година во Археолошкиот Музеј на Македонија од страна на Министерката за Култура Елизабета Канческа Милевска, Директорот на Управа за заштита на културното наследство Виктор Лилчиќ и Директорката на Археолошкиот Музеј на Македонија Весела Честоева, свечено беше отворена годишната манифестација „Археолошка изложба 2014“. Изложбата вклучуваше повеќе од илјада артефакти од единаесет археолошки локалитети во […]

Враќање на златото од Германија во Археолошкиот музеј

Златната маска и другите антиквитети стари повеќе од два милениума, кои беа изложени во Германија, се враќаат дома и ќе бидат изложени во Археолошкиот музеј на Македонија. Вкупно 62 предмета пронајдени на некрополите Горна Порта во Охрид и кај Тремник, Неготинско, ќе се удомат во новиот Музеј. Освен златната маска и ракавица, првпат пред македонската […]

Настан манифестација „Недела на археологијата“

„Недела на Археологијата“ е проект подржан од Министерството за Култура и организиран од страна на Археолошкиот Музеј на Македонија. Тој се одржа во просториите на Археолошкиот Музеј на Македонија во периодот од 23 до 25 Декември 2014 година. Замислата на оваа манифестација е да прерасне во традиција која при крајот на секоја година ќе претставува […]

Промоција на сликовницата за деца „Запознавање со минатото“

Музејот одржа промоција на првото едукативно издание за деца под наслов „Запознавање со минатото- Археологија за деца“ од авторот м-р Анета Фиданоска. Промотор на книгата беше министерката за култура г-ѓа Елизабета Канческа-Милевска. Гости на промоцијата беа децата од градинката „Раде Јовчевски – Корчагин“, како и од основните училишта „Живко Брајковски“ и „Невена Георгиева – Дуња.“од […]

Изложба на античките мозаици од Равена

Изложбата, која е во организација на италијанската амбасада, свечено беше отворена од министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска и амбасадорот на Италија, Ернесто Масимино Белели. Пред македонската јавност , а во просториите на археолошкиот музеј беа изложени 25 избрани мозаици од вкупната колекција од 60 мозаици, кои се светско културно наследство и се заштитени од УНЕСКО. […]

Свечено отворање на Археолошкиот музеј на Македонија

„По повеќе од 30 години, Македонија со новиот Археолошки музеј доби најсовремен музејски простор за соодветно чување и презентација на богатото движно културно наследство кое е потврда на цивилизацискиот континуитет на нашите простори“ –Изјави на отворањето Премиерот Груевски во своето обраќање пред присутните, меѓу кои и претседателот на државата Ѓорге Иванов, министри, пратеници, претставници на […]