Учество на втора меѓународна археолошка конференција

На втората меѓународна археолошка конференција која што во Музеј Куманово се одржува од 02 – 04. 10.2017, учествуваат и колешките од НУ Археолошки музеј на Македонија, м-р Љубинка Џидрова и…

Коментарите се исклучени на Учество на втора меѓународна археолошка конференција

Археолошки истражувања во тек – локалитет Градиште, Неготино

Aрхеолошките истражувања на лок. Градиште кај Неготино се одвиваат во рамките на меѓународниот проект „Убикација македонските градови на територијата на средното повардарје во раната антика“. Овогодишните истражувања се деветта сезона…

Коментарите се исклучени на Археолошки истражувања во тек – локалитет Градиште, Неготино

АКЦИЈА ЗА ДАРУВАЊЕ НА КРВ ВО АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ

Во соработка со црвениот крст на Р.М. и заводот за трансфузиологија, на 21.09.2017, од 10-14 часот, во просториите на НУ Археолошки музеј на Македонија повторно се одржа акција за дарување…

Коментарите се исклучени на АКЦИЈА ЗА ДАРУВАЊЕ НА КРВ ВО АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ

Европски денови на културното наследство 2017 – European Heritage Days 2017

Одбележувањето на Европските денови на културното наследство датира од 1991 год, на иницијатива на Советот на Европа, и со подршка на Европската унија, a oд 1996 год. се приклучува и…

Коментарите се исклучени на Европски денови на културното наследство 2017 – European Heritage Days 2017

Учество на симпозиум за нумизматика

На 15 и 16 септември, нашата колешка археологот нумизматичар м-р Сања Битрак учествува на меѓународен симпозиум за нумизматика, кој се одржа во Србија, на локалитетот Виминациум (International Numismatic Symposium CIRCULATION…

Коментарите се исклучени на Учество на симпозиум за нумизматика

Ден на археологијата 28.07.2017

По повод одбележување на светскиот ден на археологијата (Day of Archaeology 2017), во просториите на НУ Археолошки Музеј на Македонија, на 28 Јули се одржа настанот организиран од Институтот за…

Коментарите се исклучени на Ден на археологијата 28.07.2017

Археолошки потпиша договор за учество на изложба во Обединетото Kралство

Делегација на НУ Археолошки музеј на Македонија, од 4 до 7 Јуни престојуваше во посета на Обединетото Кралство, поточно во Оксфорд, каде што и официјално беше потпишан договорот за реализација…

Коментарите се исклучени на Археолошки потпиша договор за учество на изложба во Обединетото Kралство

Предавање на Даниела Хеилман – „Reflecting upon Diversity: Iron Age Groups of the Lower Vardar Valley in the light of supra-regionals dynamics“

По повод соработката склучена помеѓу НУ Археолошки музеј на Македонија и универзитетот Ludwig-Maximilians-Universität од Минхен, изразена преку вклучувањето на проектот „Археолошките истражувања на лок. Мали Дол, кај с. Тремник –…

Коментарите се исклучени на Предавање на Даниела Хеилман – „Reflecting upon Diversity: Iron Age Groups of the Lower Vardar Valley in the light of supra-regionals dynamics“

Отворање на изложбата на уметнички фотографии „Киевско-Печерскиот манастир – Светилишта на Украина“

На 22 мај, во просториите на НУ Археолошки музеј свечено е отворена изложбата на уметнички фотографии „Киевско-Печерскиот манастир – Светилишта на Украина“. Самата изложба е во организација на Амбасадата на…

Коментарите се исклучени на Отворање на изложбата на уметнички фотографии „Киевско-Печерскиот манастир – Светилишта на Украина“

18 мај- Меѓународен ден на музеите 2017

Интернационалниот ден на музеите, во светот од 1977 година па се до денес традиционално се организира на 18 мај. До сега во 145 земји од светот музеите го слават овој…

Коментарите се исклучени на 18 мај- Меѓународен ден на музеите 2017