18 мај- Меѓународен ден на музеите 2017

Интернационалниот ден на музеите, во светот од 1977 година па се до денес традиционално се организира на 18 мај. До сега во 145 земји од светот музеите го слават овој ден, а приклучени се и музеите од Република Македонија. Всушност овој ден ни дава посебна можност да ја подигнеме свеста за тоа колку се важни […]

Светски ден на хемофилијата – Light it up red 2017

Под мотото на Светската Федерација за Хемофилија – „Слушнете го нашиот глас“ – НУ Археолошки музеј на Македонија повторно се вклучи во одбележувањето на Светскиот ден на хемофилијата „Light it up red“ – 17 април и даде поддршка за Лицата со хемофилија и нивните семејства и Здружението на хемофиличари на Македонија, пренесувајќи ја пораката Бори […]

Светски ден на аутизмот – Light It Up Blue 2017

На иницијатива на Генералното Собрание на Обединетите Нации, секоја година на 2 април се организираат настани и активности со цел да ја подигнат свеста на јавноста за аутизмот, да информираат за важноста на раната дијагноза и раната интервенција и да помогнат во собирањето на средства за помагање на лицата со аутизам. Од 2010 година па […]

Часот на планетата Земја 2017 – Заблескај светлина на климатските промени

Седма година по ред, Македонија се вклучува во одбележувањето на најголемата светска еколошка акција Часот на планетата Земја, во која учествуваат над 170 држави ширум светот, во повеќе од 7000 градови. Часот на планетата Земја е глобална иницијатива која треба да ве мотивира да ја искористите вашата моќ за да ги инспирирате и останатите да […]

Отворена изложбата – „Накитот низ вековите од Р. Македонија“

Почитувани, Денес во просториите на НУ Археолошки музеј на Македонија по повод Меѓународниот ден на жената, 8 ми март, беше отворена изложбата „Накитот низ вековите од Р. Македонија“ која што го представува еволутивниот развој на накитот кој бил изработуван и носен низ вековите, а бил откриен со археолошките ископувања вршени седумдесеттина години наназад на тлото […]

Археолошки музеј на Македонија како симбол на градот Скопје во списанието на Qatar Airways.

Во мартовското издание на Oryx, списанието го промовира Скопје како една од најновите дестинации на Qatar Airways во Европа, притоа истакнувајќи ги највпечатливите туристички места во овој вековен град. Сепак како една од главните атракции во градот е истакнат Археолошкиот музеј на Македонија-Скопје.! Со повторното активирање во јануари 2017 година, Oryx претставува ново модерно и […]

Вашата крв спасува живот – Придружете ни се!

Почитувани, НУ Археолошки музеј на Македонија Ви изразува неизмерна благодарност за денешниот голем јавен одзив на нашата втора крводарителска акција „Вашата крв спасува живот – Придружете ни се!“. По успешната прва крводарителска акција во август 2016, НУ Археолошки музеј на Македонија во соработка со Црвениот крст на Р. Македонија денес успешно организираше и втора крводарителска […]

ПРОМОЦИЈА НА ВОДИЧ НИЗ ПОСТОЈАНАТА АРХЕОЛОШКА ПОСТАВКА

На 24.01.2017 година, во просториите на НУ Археолошки музеј на Македонија, свечено е промовирано изданието Водич низ постојаната археолошка поставка. Како проект на НУ Археолошки Музеј на Македонија и дел од Годишната програма за 2016, а финансиски подржан од Министерството за Култура, во присуство на медиуми и бројни поканети гости, воведен говор одржаа директорката на […]

10 ЈУБИЛЕЈНА АРХЕОЛОШКА ИЗЛОЖБА КАПИТАЛНИ ПРОЕКТИ ВО АРХЕОЛОГИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 2006-2016

На 28 .12.2016. во 19 часот, во просториите на Археолошкиот музеј свечено беше отворена 10 –та јубилејна археолошка изложба – Капитални проекти во археологијата на Република Македонија. Изложбата ја организира Управата за заштита на културното наследство, која во изминатите десет години ги координира капиталните проекти во археологијата на Македонија, со поддршка од Владата. Настанот го […]

СВЕТСКИ ДЕН НА ПРЕДВРЕМЕНОТО ПОРОДУВАЊЕ

НУ Археолошки музеј на Македонија, како и многу други објекти во светот, денес е осветлен во виолетово светло, со што се вклучи во одбележувањето на 17 ноември „Ден на на предвременото породување“ – т. е. подршка и за бебињата и за родителите. Кај нас ПремНова е Клуб на родители на предвремено родени деца. Целта на […]