Свечено отворање на библиотеката на фондацијата „Кирил Трајковски “во Археолошки музеј

На 31 март , во просториите на НУ Археолошки музеј на Македонија, свечено е отворена библиотеката на фондацијата „Кирил Трајковски“. Самата фондација „Кирил Трајковски“ е регистрирана во 2012 година и веќе активно делува на територијата на Македонија во областа на  археологијата, образованието, истражувањето и културното богатство. ФКТ е иницијатор и спонзор на бројни активности како […]

ОТВОРАЊЕ НА ИЗЛОЖБАТА „НЕКРОПОЛИТЕ НА МАЛИ ДОЛ“

ПРОМОТОР: ПРОФ. Д-Р ДРАГИ МИТРЕВСКИ КУРАТОР: Д-Р АЛЕКСАНДРА ПАПАЗОВСКА САНЕВ УРЕДНИК: АРХЕОЛОШКИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА ВЕСЕЛА ЧЕСТОЕВА – ДИРЕКТОР Изложбата претставува резултат од шестгодишните истражувања на локалитетот Мали Дол во селото Тремник кај Неготино, кои се одвиваа под раководство на Археолошкиот музеј на Македонија во соработка со Музеј на град Неготино и Филозофскиот факултет од […]

Одбележувањето на Часот на планетата Земја

НУ Археолошки музеј  во саботата на 19 март ги исклучи светлата и се приклучи на светскиот настан – Часот на планетата Земја. Глобалната организација на оваа светска акција чие мото годинава беше „Заблескај светлина на климатските промени“, објави специјално видео во кое е објавен инсерт од исклучувањето на осветлувањето на Археолошкиот музеј во Скопје. Беше […]

АРХЕОЛОШКА ИЗЛОЖБА 2015

На 30.12.2015 во 19 часот, во просториите на  НУ  Археолошки музеј на Македонија има  свечено отворање на „Археолошка изложба 2015“, која по деветти пат се реализира на крајот од годината, презентирајќи ги најзначајните археолошки пронајдоци откриени во текот на годината. Станува збор за капитални проекти на Владата на Р. Македонија, кои се реализираат со координација […]

Археолошка конференција во музејот

Овој настан е прв собир на македонските археолози кои го истражуваат неолитскиот период и имаат добиено значајни резултати кои што произлегуваат од теренските ископувања, обработката на музејскиот материјал или кабинетските проучувања. Со оглед на тоа што најголем дел од овие резултати остануваат непубликувани, а научните средби меѓу археолозите се мошне ретки,  се организира конференцијата „Неолитот […]

Модна ревија во музејот

Се одржа настанот – модна ревија и тоа за прв пат во просториите на НУ Археолошки музеј на Македонија, каде што успеавме да организираме услови и атмосфера, како и почитувана публика за проектот „Современата мода инспирирана од модните трендови на 50, 60, 70-тите години на XX век “ (колекција „Celebrity bird“- „Славна птица“). Изработен од […]

Учество на археолошки европски саеми, 2015 – Салерно,Италија и во Лувр, Париз

Република Македонија со штанд претставуван од Управата за заштита на културното наследство (УЗКН) учествува на 19. Медитеранска берза за археолошки туризам, која од 29 октомври до 1 ноември се одржа во Салерно, Италија.Веднаш  потоа од 4-ти до 8 Ноември  вбројувајки се помеѓу 350 земји учесници,  Р.Македонија за прв пат зеде учество и во Франција на Меѓународниот […]

МАНИФЕСТАЦИЈА НЕДЕЛА НА АРХЕОЛОГИЈАТА

Во периодот од 18.10.2015 до 22.10.2015 година во Археолошкиот музеј на Македонија ќе се одржи манифестацијата НЕДЕЛА НА АРХЕОЛОГИЈАТА, посветена на годишнината од отворањето на Археолошкиот Музеј на Македонија и деведесет и една година од постоењето на Археолошкиот музеј на Македонија. Оваа манифестација ќе започне на ден 18.10.2015 година со слободен влез за посетители. Официјалното отворање […]

“БЕЛА НОЌ“ – 03.10.2015

НУ Археолошки музеј се приклучува на манифестацијата „Бела ноќ 2015“  на 03.10.2015 и тоа од од 20 часот до 01 часот по полноќ, со бесплатен влез за посетителите.

Манифестација „Европски денови на културно наследство – 2015“

Од 22.09.2015 до 01.10.2015 НУ Археолошки музеј на Македонија се приклучува на европската манифестација – „Европски денови на културното наследство“, основана уште во септември 1991 година, на иницијатива на Советот на Европа и со поддршка од страна на Европската Унија.Целта на манифестацијата е подигнување на свеста кај пошироката јавност за заедничкото европско наследство.Темата на овогодинешното […]