Хидрија – најрепрезентативен наод од класичниот период

Класичниот период е вториот период од античката археологија и трае од крајот на V до средината на IV век пр.н.е. За активното влијание на хеленскиот свет врз развојот на популациите…

Коментарите се исклучени на Хидрија – најрепрезентативен наод од класичниот период

Намената на арибалосот во архајскиот период

Архајскиот период е првиот период од античката археологија и е еден од најзначајните раздобја на хеленската култура и следи по геометрискиот стил во периодот од 660 г.пр.н.е и трае до…

Коментарите се исклучени на Намената на арибалосот во архајскиот период

Цртежи за останатите предизвици од предисториската археологија

Проектот #МузејскаЕдукација преку #Цртежи 🎨 продолжува со објавување на експонати и приказни од античката археологија. Предизвиците за предисториската археологија ги завршивме со железното време, а денес Ви ги претставуваме и останатите цртежи кои ги добивме…

Коментарите се исклучени на Цртежи за останатите предизвици од предисториската археологија

Дотерувањето на жените во железно време

Железното време е период со кој завршува предисторијата, a кој започнува во 10 век пред н.е. и трае сѐ до 6 век пред н.е. Неговата последна фаза уште се нарекува…

Коментарите се исклучени на Дотерувањето на жените во железно време

Креативни цртежи за првите три предизвици

Од започнувањето со проектот #МузејскаЕдукација 🎨 преку #Цртежи 🖼️ до сега над 30 деца ни ги испратија своите креативни и интересни цртежи за првите три предизвици. 😍 Со хронолошкото објавување на музејските експонати започнувајќи од старото камено…

Коментарите се исклучени на Креативни цртежи за првите три предизвици

Како мажите ја одржувале личната хигиена во бронзеното време

Бронзеното време е 4️⃣тиот период во предисторијата кој траел од средината на III милениум пред н.е. до XII век пред н.е. и претставува период на целосна стабилизација во сите сфери на…

Коментарите се исклучени на Како мажите ја одржувале личната хигиена во бронзеното време

Кадилник и прибор за јадење од бакарното време

Ви благодариме на сите кои ни испративте интересни и креативни цртежи за првите два предизвици 👏😍😊 Денеска проектот #МузејскаЕдукација 🎨 преку #Цртежи 🖼️ го продолжуваме со два предмети од третиот период во предисторијата, односно од 4-тиот милениум…

Коментарите се исклучени на Кадилник и прибор за јадење од бакарното време

Светски ден на културно наследство

Денес е светскиот ден на културното наследство. Овој ден го одбележуваме со едукативен текст посветен на музеите. 👇 Зборот музеј 🏛️ значи „храм на музите“, деветте хеленски божици кои се поврзувале со…

Коментарите се исклучени на Светски ден на културно наследство

Грнчарството е една од најважните придобивки во младото камено време – неолитот

Проектот #МузејскаЕдукација преку #Цртежи 🎨 го продолжуваме со вториот период од предисториската археологија, а тоа е неолитот (младо камено време). 👇 Грнчарството е една од најважните придобивки во младото камено време - неолитот. Од овој…

Коментарите се исклучени на Грнчарството е една од најважните придобивки во младото камено време – неолитот

Палеолитскиот човек во старото камено време

Проектот #МузејскаЕдукација🎨 преку #Цртежи🖼️ го започнуваме со најстариот период во предисториската археологија, старото камено време (палеолит). Палеолитскиот човек во тоа време живеел како ловец-собирач. Живеел во мала заедница и бил постојано во движење во…

Коментарите се исклучени на Палеолитскиот човек во старото камено време