Евхаристичка гулабица – раритет на македонската средновековна црковна ризница

Доцниот средновековен период на територијата на Македонија го опфаќа периодот од крајот на XIII до крајот на XIV век. Со пропаѓањето на Византија и формирањето на Латинското царство (1204 година)…

Коментарите се исклучени на Евхаристичка гулабица – раритет на македонската средновековна црковна ризница

Жените ги наследувале фибулите во раниот среден век

Со завршувањето на античката археологија започнува средновековната археологија и османлискиот период. __ Раносредновековниот период е време на интензивни општествени турбуленции кои доведуваат до масовно осиромашување и пропаѓање на градската култура…

Коментарите се исклучени на Жените ги наследувале фибулите во раниот среден век

Што претставува нумизматиката како наука?

Нумизматиката е самостојна научна дисциплина која се занимава со проучување на парите. Името потекнува од грчкиот збор nomisma, односно латинскиот nummus, што значи пари. Оваа наука станала актуелна во времето…

Коментарите се исклучени на Што претставува нумизматиката како наука?

Цртежи за античка археологија

За повеќе од еден месец од почнувањето со проектот #МузејскаЕдукација преку #Цртежи 🎨 во истиот се приклучија над 50 деца и до сега стасаа вкупно 167 креативни цртежи. Голема благодарност до учениците од ООУ…

Коментарите се исклучени на Цртежи за античка археологија

Монети од античка нумизматичка збирка

Многу одамна луѓето преживувале разменувајќи се со храна, животни, предмети итн., тоа бил единствен начин, бидејќи парите не постоеле отсекогаш💰 __ Првите пари се викале електрум и се појавиле пред…

Коментарите се исклучени на Монети од античка нумизматичка збирка

Артемида – божица на ловот и заштитничка на девојките и жените

Античката цивилизација се нарекува и цивилизација во камен, бидејќи сите важни државни документи 📜 (закони, декрети и сл.), но и личните работи се запишувале на камен. Едно од најзначајните места меѓу овие…

Коментарите се исклучени на Артемида – божица на ловот и заштитничка на девојките и жените

Керамичка светилка – Доцна антика

Доцната антика го означува периодот на преминот од класичната антика во среден век и со овој период се завршува античката археологија. __ Експонатите од збирката на доцната антика кои се…

Коментарите се исклучени на Керамичка светилка – Доцна антика

Силен – придружник и учител на богот Дионис

Според митот за создавањето на Рим, во 753 година пр.н.е. градот бил основан од страна на близнаците (полубогови) Ромул и Рем, и од мал и незначителен град многу брзо се…

Коментарите се исклучени на Силен – придружник и учител на богот Дионис

„Македонски тип“ на штит-најкарактеристично одбранбено оружје на македонската војска

Продолжуваме со третиот период од античката археологија со кој на просторот на Медитеранот започнува една нова епоха во човековата историја т.н Хеленистички период. ⤵️ Kако хронолошки рамки за Хеленистичкиот период…

Коментарите се исклучени на „Македонски тип“ на штит-најкарактеристично одбранбено оружје на македонската војска