Откриена нова наколна населба досега непозната за археолошката јавност

Откриена нова наколна населба во рамки на истражувањата спроведени во третата кампања од проектот „Погранични студии- Истражување на идентитетот и културните контакти во пограничната област на Античка Македонија во регионот…

0 Comments

Светски ден на детето

По повод 30 години од потпишувањето на Конвенцијата за права на децата, Археолошкиот музеј денес и утре ќе биде осветлен во сина боја, во знак на поддршка за најважниот ден…

0 Comments

Едукативна работилница за лицата со попреченост од здружението Dua Ylberin

Во Археолошкиот музеј денеска се одржа едукативна работилница за лицата со попреченост од здружението Dua Ylberin Музејот се вклучи во тековната кампања за лицата со попреченост кои се секогаш наши…

0 Comments

Повеќекратни неандерталски населувања во пештерата Голема Пешт во Поречјетo

Палеолитското наоѓалиште Голема Пешт се наоѓа на 65 км од главниот град Скопје во близина на селото Здуње и над новоформираното езоро Козјак (некогашна река Треска). Пештерата е долга 35…

0 Comments

Почеток на соработка со Институтот Јунус Емре

Вчера во Куршумли ан се состанаа директорите на НУ Археолошки музеј на Република Северна Македонија, Горан Санев, НУ Музеј на Република Северна Македонија, Јован Шурбановски и на Турскиот културен центар…

0 Comments

Балканската група за музејска пристапност започна со изработка на анализа за пристапност на лица со попречености

Консултантите за пристапност, д-р Ирена Ружин и Милена Милошевич Мицич, кои се членови на Балканската група за музејска пристапност, започнаа со изработка на анализа за пристапност на лица со попречености…

0 Comments

“Црвен петел, црна кокошка” од денес гостува во Етнографскиот музеј во Софија, Бугарија

Изложбата "Црвен петел, црна кокошка" која е соработка помеѓу Археолошкиот музеј и Музејот на Република Северна Македонија, од вечерва гостува во Етнографскиот институт и музеј при БАН во Софија и…

0 Comments

Членовите на Светската царинска организација во посета на музејот

Членовите на Светската царинска организација денес беа во посета на Археолошкиот музеј како дел од програмата на тридневната 14 та Конференција за партнерство во царинското истражување и развој – ПИКАРД…

0 Comments

Хуманитарна акција по повод Светскиот ден за борба против сиромаштија

Археолошкиот музеј се приклучи во хуманитарната акција организирана од здружението Љубезност Вистински Дела На Љубезност Real acts of kindness за одбележување на Светскиот ден на гладта (16 октомври) и Светскиот ден за…

0 Comments

Трета година од археолошкиот проект за истражување на Охридскиот Регион

Проектот „Погранични студии-Истражување на идентитетот и културните контакти во пограничната област на Античка Македонија во регионот на Охридското езеро” се реализира веќе трета година во соработка на НУ Археолошки музеј…

0 Comments