Прес-конференција и промоција на каталогот “100 години Требениште”

Денес во Археолошкиот музеј се одржа прес-конференција и промоција на ексклузивниот каталог за изложбата “100 години Требениште”. По две години интензивни преговори и подготовки за одбележувањето на 100 годишнината од откривањето на некрополата на локалитетот Требениште, ни претставува особена чест и задоволство да објавиме дека оваа изложба која е од особено значење во археологијата, не […]

Отворање на изложбата “100 години Требениште”

Најголемите археолошки откритија во светот обично доаѓаат случајно. Од  15 ти март до крајот на август оваа година во Археолошкиот музеј на Македонија во Скопје, со гордост ќе ја прикажеме приказната за такво откритие, кое се случи во 1918 година, во близина на селото Требениште, кај Охридското Езеро. Оваа приказна е сосема уникатна и инспиративна, […]

Отворање на изложбата ”Црвен петел, црна кокошка – култови на плодноста: обреди, обичаи и верувања” во Етнографскиот музеј на Загреб, Хрватска (07.02 – 07.04.2019)

Изложбата  “Црвен петел, црна кокошка – култови на плодноста: обреди, обичаи и верувања“ е подготвена од Музејот на Македонија и Археолошкиот музеј од Скопје, и презентира еден мал дел од култовите на плодноста кои се практикувале на територијата на Македонија од предисторијата до денес. Култовите и обредите на плодност се претставени преку разни форми на […]

Одржана четвртата конференција “Неолитот…

Одржана четвртата конференција “Неолитот во Македонија” На четвртата конференција “Неолитот во Македонија” одржана на 12 ти и 13 ти декември во Археолошкиот музеј на Македонија, во чест на истакнатиот археолог Восилав Санев, беа изложени 15 реферати презентирани од македонски, српски, бугарски, грчки , италијански , британски и шпански археолози кои говореа за најновите сознанија поврзани […]

Отворање на изложбата “40 години од првите археолошки…

Отворање на изложбата “40 години од првите археолошки истражувања на локалитетот Тумба Маџари” Манифестацијата “Недела на археологијата” која се реализира петта година по ред и постепено прераснува во традиционален настан на Археолошкиот музеј, започна со денешното отворање на изложбата “40 години од првите археолошки истражувања на локалитетот Тумба Маџари”. Изложбата ќе биде отворена за посетителите […]

Покана за отворање на изложбата „40 години од првите археолошки…

Покана за отворање на изложбата „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари во Скопје” НУ Археолошки музеј на Македонија на 11.декември 2018 година, во 13.30 часот, Ве поканува на отворање на изложбата „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари во Скопје”. Со оваа изложба воедно се одбележуваат […]

10 ГОДИНИ ОД ИЗГРАДБАТА НА НЕОЛИТСКОТО СЕЛО ВО ТУМБА МАЏАРИ

Потребата за ревитализација на археолошкиот локалитет Тумба Маџари, а особено развивањето на чувството за грижа и валоризација за најстарите културни достигнувања на нашите предци кај пошироката јавност,  ја создаде идејата за изградба на Неолитското село, како музеј под отворено небо. Со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија и Општина Гази Баба, а во […]

Отворање на археолошката изложба “Некрополите на Мали…

Отворање на археолошката изложба “Некрополите на Мали Дол” во музеј на Град Неготино Денес, во музејот на Град Неготино се одржа отворањето на изложбата “Некрополите на Мали Дол”. Изложбата ја отвори Драгица Чекорова, дирекорката на музејот на Град Неготино и м-р Горан Санев, директор на археолошкиот музеј на Македонија , промотор на изложбата е проф. […]

”Нов Културен Бран“ во “Неолитското село” во Тумба Маџари

Во рамките на манифестацијата ”Нов Културен Бран“ на 13.10.2018 година,  во “Неолитското село” како дел од  археолошкиот локалитет Тумба Маџари, се реализира концерт мјузикалот на “Силви Бенд”  насловен “Коштана“. Овој музички етно перформанс  исполнет со богати кореографии беше вистинско доживување за публиката. Проектот е финансиран од Министерството за култура на Република Македонија, со цел културата […]